9 De jeugd van tegenwoordig

Opgeleid tot? Ja tot wat, blij zijn om te mogen of te kunnen leren, een goeie opleiding volgen. Dat is een ideaal beeld wat steeds verteld wordt, leer maar goed en veel dan heb je later een goede baan en verdien je veel geld. Dan kan je alles bereiken, kopen en overal heen gaan, waar jij maar wilt.
Werken, iets doen is helemaal niet verkeerd, maar de manier waarop het gebracht wordt zegt genoeg. Maar is het wel goed voor de mens zelf, werken onder hoogspanning, want dat is wat er gebeurd. Altijd jezelf en anderen moeten bewijzen dat jij het kan. En de jeugd die niet kan of wilt leren, die werkt later tegen een heel laag loon, juist omdat ze niet kunnen of willen.
Hoe hoog ligt daar de lat om te presteren, net zo hoog als voor hen die wel geleerd hebben. Het zal weinig uitmaken, de stress, de spanning ligt overal. Maar waarom zijn er zulke hoge eisen? Heel simpel we moeten groeien, economisch in de top tien van de economie. Want ja een klein land als Nederland moet zichzelf ook bewijzen. Het is nooit genoeg meer, ten koste van alles moet de jeugd hard werken om diploma;s te halen.
Op scholen waar duizenden leerlingen studeren, waar geen tijd is voor de hoog of laag begaafde, sterker nog er is helemaal geen tijd voor welke leerling ook. Het is allemaal half werk, leraren doen hun best dat is zeker. Maar het is te groot, te kolossaal geworden.
En de jeugd, die loopt mee, doen hun best, raken gestrest, overspannen, depressief, gaan massaal aan de drank, drugs, roken, verslaafd aan suikerdrankjes, pesten onder elkaar, enz. enz.
Vele trekken het niet meer, maar gaan gewoon door, sociaal media is een groot succes om de werkelijkheid te ontvluchten, maar ook daar zie dezelfde verschijnselen naar voren komen. Zeker het pest gedrag is daar enorm, omdat het betrekkelijk veilig is. Filmpjes van vecht partijen, in elkaar geslagen tieners, totaal dronken op straat liggen. Vaak ook weg gehouden door de media, het wordt weg gemoffeld.
Telefoon verslaving, overal kom je het tegen, lopen, fietsen, bang om iets te moeten missen. Groepsvorming hoort er ook bij, het is niet gek dat vele het niet aankunnen.
En in het weekend alles afreageren, dansen en springen op feesten die nog massaler zijn.
Vele hebben ook al schulden, staan ver in het rood, soms vraag ik me af waar de ouders zijn, weten die niets over hun eigen kinderen?
Maar vele redden het wel, het is nu eenmaal zo dat we allemaal verschillend zijn.
Is er een oplossing, er is altijd een oplossing, maar of de jeugd daarop zit te wachten.
Het is op dit moment zo dat ze zoveel te doen hebben, ook buiten school om. Sporten, veel trainen, twee tot drie avonden in de week, vrijdagavond al gaan stappen. Ontspanning is er niet bij, de meeste denken dat sporten of uitgaan hen ontspanning brengen, dat is ook logisch, ze zien niet anders.
Vaak doen ouders hetzelfde, werken sporten en uitgaan en eigenlijk is het ook keihard nodig in deze gestreste maatschappij, jezelf moeten bewijzen, steeds sneller daardoor gaan leven.
Je ziet de jeugd ook al steeds meer op een E-bike fietsen en dat hebben we het over sporten? Steeds sneller wordt er geleefd, steeds meer leren en werken, alleen maar om meer te moeten consumeren.
De oplossing? Dat zal heel moeilijk worden, maar verandering van mentaliteit is heel hard nodig, zowel van de volwassen mensen als van de jeugd, maar ja dat is saai.
Maar om op jonge leeftijd als depressief of een burn out te hebben of al medicijnen hiervoor te gebruiken, is dat dan wel wenselijk?
Zolang wij denken dat we alles moeten bezitten zal er weinig of niets veranderen, werken of iets doen is prima, maar wanneer heeft de mens genoeg? Wanneer worden we wakker en beseffen we dat we de aarde leegroven en onszelf daarbij?
Dat ons lichaam te moe is, dat we allerlei vage klachten hebben. Ja er zijn energie drankjes of pillen maar dat is allemaal tijdelijk, want niemand weet wat het effect is over tien, twintig jaar of langer.
Gelukkig hoor ik ook andere berichten van wat de jeugd wil, maar ook de jeugd mag inzien dat het niet vanzelf gaat. Ga stappen ondernemen, ga naar meditatie of echte Yoga, niks voor mij zal je zeggen. Ik kan je vertellen wat het je gaat brengen, ook als je gevoelig bent zoek mensen die je begrijpen, die je een uitleg kan geven.
Want geloof me een pil verdoofd, druk je weg, maar wat zijn de gevolgen op lange termijn? Ik ze dat verandering heel veel kan voorkomen, nee niet alles maar een andere kijk op het leven wel
Ook de jeugd, net als de volwassene (ouders) mogen beseffen dat de natuur alles geeft, rust, stilte, ontspanning, want ook dat heeft de mens nodig.

R v Meerten
07-11-2016

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *