Etherische OlieEtherische olie

Hey hallo,

leuk dat je hebt mee gedaan met de etherische olie.
Hieronder vind je de uitleg van de 5 oliën.
Etherische oliën kun je niet zomaar gebruiken
dus als je meer informatie wilt over het gebruik van etherische oliën,
stuur mij gerust een berichtje of een mail!
De oliën zijn overigens ook bij ons te koop / te bestellen.

Groetjes van Miranda

Atlantiscentrum@gmail.com

1. Bergamot
Latijnse naam : Citrus Aurantium Bergamia
Gebruikt deel : schil
Plantenboodschap: “Kom uit het zwarte gat en dans met mij in de zon ”
Chakra: hartchakra

Olie: Een lichte, groengele vloeistof met een frisse, zoete, fruitige, licht specerijachtige, pittige, balsemachtige ondertoon.
Tijdens het ouder worden verandert de kleur in olijfbruin.
Zeer stroperige olie, voor gebruik eventueel eerst voorverwarmen.

Mengt goed met andere citrus oliën en : lavendel, neroli, jasmijn, cipres, geranium, citroen, kamille, jeneverbes, koriander en viooltje.

! Niet gebruiken in de eerste 6 maanden van de zwangerschap.

Psychisch
Het verdampen van Bergamotolie geeft kracht en energie aan hen die grote mentale en fysieke inspanningen moeten doen. Deze olie werkt ontspannend en opwekkend en is bijzonder geschikt voor mensen die gedeprimeerd zijn.

Psychologisch
Het Bergamottype ergert zich mateloos aan iedereen die traag en langzaam is. Hij kan hiervoor absoluut geen geduld opbrengen. Hij moet inzien dat ieder mens zijn kwaliteiten heeft die op zijn eigen ritme naar buiten moeten komen. In plaats van zijn irritatie in woedeaanvallen om te zetten, zou hij zijn temperament beter gebruiken voor het opladen en magnetiseren van mensen die het met minder energie moeten stellen dan hij zodat deze geweldige kracht positief kan omgebogen worden.

Spiritueel
De groene kleur van de bergamotolie lijkt te wijzen op een affiniteit met de hartchakra. Het is dan ook een bijzonder waardevolle olie in gevallen waarin iemand onder groot verdriet gebukt gaat. Veel mensen sluiten hun hartchakra als ze veel verdriet hebben en staan daardoor niet meer open voor het ontvangen en geven van liefde, maar de vertroostende, kalmerende en vreugdebrengende krachten van de bergamotolie kunnen er voor zorgen dat deze chakra geneest en weer openstaat voor vreugde. Als het hart al open is, kan bergamot iemand helpen vreugde en genezing naar anderen uit te stralen.
Groen is een rustgevende kleur ; deze olie kan dan ook worden gebruikt voor elke chakra die is aangedaan door hitte, onrust of zenuwachtigheid.
De werking van bergamotolie kan versterkt worden door haar in combinatie met bepaalde edelstenen te gebruiken.

Geeft kracht en energie bij grote mentale en fysieke inspanningen.
Werkt ontspannend en opwekkend, vooral als je in een depri bui bent.
Geeft geduld en laat inzien dat ieder mens zijn/haar eigen kwaliteiten heeft die op hun eigen ritme naar buiten naar buiten mogen komen.
Geeft rust bij irritatie die zich uit in woede aanvallen, waardoor de energie niet meer verspilt wordt aan die boze reacties.

Werkt op de hartchakra.
Geeft steun als je onder groot verdriet gebukt gaat.
De troost gevende en verzachtende eigenschappen van de olie kunnen ervoor zorgen dat de hartchakra zich weer opent voor het geven en ontvangen van liefde.
– Aambeien
– Uitslag
– Keelpijn
– Koorts
– Insectenbeten
– Krampstillend

2. Mandarijn 
Latijnse naam : Cirtrus reticulata
Gebruikt deel: Schil
Plantenboodschap: Het leven is een spel, kom lach met mij.
Chakra: Heiligbeen, zonnevlecht, hart chakra

Olie: een geeloranje, dunne vloeistof met een blauwviolette zweem, heeft een intensieve, zoete, bijna bloemige citrus geur.

Mengt goed met andere citrusoliën, vooral neroli en met oliën van specerijen zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.

Geestelijk: ideale olie voor baby’s, kinderen en zwangere. Kalmerend, ontspannend, zonnige, vrolijke en warme olie. Licht slaapopwekkend en kalmeert het centrale zenuwstelsel. Geeft zelfvertrouwen en weerstand, levensvreugde en –kracht. De noradrenalineproductie (neurotransmitter) wordt verhoogd en die stimuleert en activeert lichaam en geest, evenals de dopamine productie, die evenwicht brengt in de hersenhelften. Mandarijn kan een geprikkeld zenuwstelsel tot rust brengen.

– Verfrist
– Zacht en zoet.
– Zonnige, vrolijke en warme olie die het onbezorgde in jezelf naar boven haalt
– Brengt een speelse creativiteit naar boven, zodat problemen niet meer zo zwaar
vallen en de speelse dingen van het leven opnieuw de aandacht krijgen.

– Doet angst, verdriet, spanning in een mum van tijd vervliegen en laat je weer lachen.
– Werkt opbouwend na uitputtende ziekten en een crisis.
– Buikpijn, slechte spijsvertering.
* Bij spanningen, bedplassen, angst, verdriet, prikkelbaarheid en slapeloosheid.
* Goed voor zwangere vrouwen bij rusteloosheid, slapeloosheid, zij is opmonterend, inspirerend,
opbouwend.

Toepassingen:
*bij rimpels en een vermoeide huid: meng 4 druppels mandarijn in een eetlepel amandel- of tarwekiem olie en breng dit ’s avonds voor het naar bed gaan op het gezicht aan.
*bij slapeloosheid: meng 5 ml. mandarijn met 5 druppels roos. Sprenkel een paar druppels voor het slapen gaan op het hoofdkussen en je slaapt als een roos.
*bij slecht slapende baby’s: 1-2 druppels op het hoofdkussen sprenkelen of 6 druppels op een aromasteentje in de babykamer verdampen.
*bij slecht slapende kinderen: 3 druppels mandarijn op het hoofdkussen sprenkel en of 6 druppels in de aromalamp verdampen.
*verdampen: 10 druppels mandarijn en 6 druppels cipres in de aromalamp zorgen voor een goede, gezellige sfeer.

3. Lavendel Spijk 
Latijnse naam : Lavendula latifolia
Gebruikt deel: Bloeiende toppen
Plantenboodschap: Ik maakt de luchtwegen weer vrij.
Chakra: Zonnevlecht, kruin chakra
Olie: Een waterig -witte vloeistof met een doordringende fris kruidige, kamferachtige geur.

Mengt goed met bijna alles, vooral met citrusoliën en bloemoliën, maar ook met cederhout, kruidnagel, scharlei, den, geranium, ciste-roos, eikenmos, vetiver, patchouli, enz.

! Niet gebruiken bij zwangerschap (wel gewone lavendel)

Breed inzetbaar en voor veel klachten te gebruiken.
– Slaapproblemen, groeipijn bij kinderen, buikpijn, verkoudheid, nervositeit, stress, prikkelbaarheid,
Benauwdheid, ergernis, extreme wisselende stemmingen, melancholie, depressie.
Reinigt , harmoniseert, opbouwend, stimulerend, kalmerend, en verfrissend

Door de ontspannende en kalmerende werking kun je met lavendel een toestand van diepere rust en ontspanning bereiken.

Lavendel mag puur op de huid gebruikt worden.
– Schaafwonden
– Brandwonden
– Eczeem
– Huidirritaties

Psychisch:
Lavendelessence heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. De olie helpt bij slapeloosheid, bewusteloosheid, vermoeidheid, depressies, paniek en hysterische toestanden. Deze essence is uitstekend geschikt om gebruikt te worden in de wachtzalen van geneesheren, tandartsen of kinesisten vanwege zijn kalmerende en ontspannende invloed.

Psychologisch:
Het lavendeltype draagt een groot emotioneel probleem met zich mee dat zijn oorzaak vindt in de jeugd. Deze mens heeft onder de plak gezeten van ouders die grote verwachtingen koesterden. Omdat hij hun wensen niet heeft kunnen waarmaken zoals dat verwacht werd, wordt dit type geteisterd door schuldgevoelens en vindt hij zichzelf niet veel waard. Deze persoonlijkheid heeft meestal ook te kampen met seksuele angsten. Het is hem niet geleerd met seksualiteit om te gaan en hij heeft hierdoor ook een afkeer van zijn eigen lichaam gekregen. Deze levenshouding zal zich ook voortzetten bij andere emotionele contacten. Vroeger waren het de ouders, nu kan het de partner zijn waarbij dit type het gevoel heeft tekort te schieten. Deze mens moet allereerst leren zich van het juk van zijn ouders te bevrijden om de mogelijkheden van zijn eigen bron, het eigen IK te kennen.

Spiritueel:
In de traditionele aromatherapie staat lavendel bekend als de meest veelzijdige olie die er is : ze is rustgevend, antiseptisch, pijnstillend, kalmerend, heft neerslachtigheid op en nog veel meer, maar ze is vooral een olie die zorgt voor evenwicht.
Zoals zo vaak het geval is, bestaan er ook hier parallellen tussen het lichamelijke en het subtiele niveau. Toepassing van lavendel op energetisch niveau werkt eveneens kalmerend, reinigend en evenwicht scheppend. De evenwicht scheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien met betrekking tot het chakra-systeem, waar lavendel de hogere en de lagere chakra’s met elkaar in evenwicht brengt. Net zoals vetiver heeft lavendel een positieve uitwerking op alle chakra’s en heeft ze zowel een kalmerend als een energetiserend effect. Volgens Philipe Mailhebiau vertoont ze sterke affiniteit met de zonnevlecht chakra – opnieuw zoals vetiver olie. (Deze twee oliën passen overigens geweldig goed bij elkaar. Probeer ze eens samen in een mengsel en zie hoe ze elkaars werking versterken.) Haar uitwerking op de zonnevlecht helpt heftige emoties te kalmeren. De sterkste affiniteit vertoont lavendel echter met de kruinchakra of duizendbladige lotus, waar het veelomvattende, genezende karakter van lavendel het best tot zijn recht komt.
Door haar kalmerende, ontspannende werking kan lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere meditatie te bereiken.
Een andere evenwicht scheppende/harmoniserende werking van lavendel is dat ze het ons makkelijker maakt onze spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. Het gebruik van lavendel kan ons leren dat ook onze nederigste daden heilig en waardevol zijn.
Lavendel is een van de oliën die kunnen worden verdampt of verstoven om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieën.

4. Pompelmoes 
Latijnse naam : Citrus paradisi
Gebruikt deel : Schil
Plantenboodschap: Het leven verandert ieder moment, doe mee!
Olie: een gele of groenige, dunne vloeistof met een verse zoete citrusgeur
Chakra: Zonnevlecht

Mengt goed met Citroen, Palmarosa, Bergamot, Neroli, Rozemarijn, Cypres, Lavendel, Geranium en Kardemon

Een vrolijke olie bij uitstek, geeft levenslust, energie en lichtheid.
Deze olie is heerlijk om na een dag werken bv of gewoon veel aan je hoofd , allerlei gedoe, de negatieve gevoelens te laten verdwijnen.
Ook de boosheid die je ooit tegenkomt van anderen naar jou toe worden verlicht en makkelijker te plaatsen.
Grapefruit voedt de ziel, net als alle andere citrusoliën. Dit is een van hun sterkste krachten.

De frisse citrusgeur lijkt veel op de geur van de Sinaasappel, maar is iets kruidiger.
De etherische olie, Oleum grapefruit, wordt gewonnen door koude persing van de verse schillen. Het is een gele of groenige olie, met een zoete citrusgeur, die hoofdzakelijk in Florida geproduceerd wordt.
De olie werkt ontgiftend voor de organen, samentrekkend voor de huid en activeert de levenslust. Bevat alkaloïde, wat een gunstige invloed op de spijsvertering heeft.

– Vermoeidheid
– Geestelijke uitputting
– Trage spijsvertering
– Stress
– Verkoudheid, griep
– Hoofdpijn

! Wanneer de huid gevoelig is, kan bij puur gebruik huidirritatie ontstaan.

Toepassingen:
Vette onzuivere huid: meng 5 druppels Pompelmoes in een glas gekookt, afgekoeld water. Hiermee `s avonds voor het naar bed gaan de huid afspoelen.
Spanningen: 5 druppels Pompelmoes, 2 druppels Cananga en 3 druppels Koriander mengen in 30 ml. basis olie. Met dit mengsel het lichaam licht masseren.
Cellulitis: meng 10 druppels Pompelmoes, 5 druppels Ceder of Cypres en 5 druppels Rozemarijn met 70 ml. Jojoba-olie of Aloë Vera gel (of Aloë Vera maceraat).
Hiermee de huid van dijen en billen, als deze goed warm is (bijv. na een bad of douche) gedurende langere periode dagelijks masseren.
Voor een optimaal resultaat combineren met 2-3 baden per week.

5. Zilverspar 
Latijnse naam : Abies Balsamea
Gebruikt deel : blad
Plantenboodschap: “Laat je niet gek maken”
Chakra: Heiligbeen, derde oog

Olie: Een kleurloze olie met een zoete dennenachtige geur.

Mengt goed met benzoë, den, cederhout, cipres, sandelhout, jeneverbes.

! Niet bij galblaas ontstekingen en ernstige lever aandoeningen
! Gebruik met mate, te veel kan misselijkheid veroorzaken.

Psychisch
Zilverspar weekt gevoelens van wraak en schuld los en brengt een vergevingsgezinde stemming. Het heeft een kalmerende werking, het maakt ruimte voor het nieuwe.
Bij gevoelens van verlatenheid en eenzaamheid is sparrennaaldolie balsem voor de ziel. Zij troost en versterkt, geeft het benodigde houvast om weer met beide benen in het leven te staan en ook soms stormachtige tijden ongeschonden door te komen.

– acute en chronische bronchitis, astma, longontsteking
– verkoudheid, griep
– bij leverklachten
– urine weg infecties, nier stenen
– een voeten of hand bad helpt bij winter voeten en – handen

Toepassingen
*bij verstopte neus, verkoudheid en keelontsteking: 1-2 dr. balsemspar oplossen in heet water en 2-3 keer per dag inhaleren.
*bij griep, verkoudheid, sinusitis: 3 dr. balsemspar, 2 dr. citroen, 2 dr. eucalyptus in heet water en 2-3 keer per dag dampen.
*bij bronchitis, astma, kinkhoest: 1-2 dr. balsemspar in heet water en twee keer dampen per dag. Verdiept de ademhaling.
*bij bronchitis: 1-2 ml. balsemspar mengen in 10 ml. basisolie en met dit mengsel borst en rug inwrijven.
*verdampen: balsemspar heeft een diepe ontspannende werking; verdamp 6-10 druppels in de aromalamp.

©Atlantis centrum

Vertel uw netwerk over ons

4 comments on “Etherische olie”

 1. Nellie Beantwoorden

  Ik ben nu voor de eerste keer op jullie site en kreeg vanille als mijn etherische olie.
  Daarna kwam ik bij 5 olien uitgewerkt met betekenis en wel . Hebben die olien nu op dit moment ook een extra belangrijkere betekenis? Waarom zijn deze vijf eruit gelicht ?

  • Miranda Beantwoorden

   Hallo Nellie, wat leuk dat je op onze website terecht bent gekomen!

   Dit soort foto’s plaatste ik regelmatig op facebook,
   met de vraag welk flesje spreekt je aan/ kies 1 v.d. 5 flesjes.
   Voor de uitleg kwamen ze dan uit op deze pagina.
   Op deze manier gebeurt vaak op facebook met inzicht kaarten ( kies kaart 1,2 of 3)
   Dit is een beetje hetzelfde maar dan met oliën.

   Dank je wel voor je reactie!
   De pagina waar je de vanille vond was waarschijnlijk deze
   https://atlantis-centrum.com/welke-etherische-olie-past-er-op-dit-moment-bij-mij/

   Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord.
   Groetjes van Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *