Vetiver € 13,50Vetiver

Latijnse naam: Vetiveria Zizanoides
Gebruikt deel: Wortel
Plantenboodschap: Voel de kracht in je
Chakra: Heeft op alle chakra’s een harmoniserende werking.
Olie:Een donkerbruine, olijfkleurige of amberkleurige olie met een diepe rokerige, aardeachtige, houtige geur met een zoete duurzame ondertoon.
Zeer stroperige olie, voor gebruik eventueel eerst voorverwarmen.

Mengt goed met sandelhout,sinaasappel, roos, viooltje, jasmijn, opopanax, patchouli, eikenmos, lavendel, scharlei, mimosa, cassie, en ylang-ylang.

! Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en bij baby’s. (pas vanaf 12 jaar)

Fysiek
Vetiver heeft over het algemeen een opbouwende werking. Daarnaast heeft ze een speciaal regenererende invloed op het onderhuidse bindweefsel. Ze ondersteunt daar de opbouw van weefsels, als bij het ouder worden het vet wordt afgebroken en derhalve de huid slap wordt. De olie is als een gouden tip in crèmes voor borstvergroting (samen met ylang ylang en geranium). In de menopauze helpt vetiver olie de ontbrekende hormonen te compenseren en wordt hiervoor in massageolie en badolie toegepast. Vetiver kan ingezet worden bij eetproblemen.
De essence werkt in op oestrogeen en is goed tegen depressies in het kraambed (veroorzaakt door het dalen van de hormoonspiegel). Zinnenprikkelende massageolie; verzorging van de ouder wordende, vermoeide huid; bij verneveling insecten werend; parfumgrondstof. Vetiver olie wordt alleen uitwendig gebruikt in de vorm van baden, massages, crèmes, parfums en in de aromalamp.

Psyche
Vetiver brengt de mens in verbinding met de aardse krachten waaraan hij regeneratie en versterking ontleent. Voor van de aarde losgekomen fantasten die geen contact met hun wortels meer hebben de ideale olie. Vetiver verbindt ons weer op krachtige wijze met ons eigen lichaam en daarmee ook met onze seksualiteit. Dit gebeurt op een sterke, kalme en aard gebonden wijze. Vetiver is diep ontspannend, en dus waardevol in baden en massages voor iedereen die stress ervaart. Heel rustgevend voor mensen die hun energie in balans willen brengen. Vetiver is goed bij hevige nervositeit, uitputting of magerzucht. Zij helpt het contact met het lichaam weer te herstellen om zo diepe spanningen op te lossen. Het is een olie voor uitgeputte vrouwen die weinig energiereserves hebben om op terug te vallen en kwetsbaar zijn in stress situaties. Vetiver is goed voor mannen die weinig gevoelig, verhard en onrustig zijn en nauwelijks contact hebben met hun eigen centrum. De essence werkt op een rustige, met de aarde verbonden, zekere manier op de seksualiteit. Veel mensen hebben een sterke afkeer van de geur van vetiver olie; vooral mensen die bang zijn voor de ontdekking van die kracht. Vetiver brengt het centraal zenuwstelsel in balans en helpt bij het doorbreken van een verslaving aan kalmerende middelen. Inzet bij stress en angst. Met Vetiver krijg je voeding naar jezelf, verwarmend, omhullend, winterslaap.
Spiritueel
De essence brengt verbinding met de krachten der aarde. Uit deze bron put men opbouwende energie, versterking en regeneratie. De aardachtig ruikende essence is een hulp voor ‘ontwortelden’, die het contact met de aarde hebben verloren. Ze voedt mensen die met hun hoofd in de hemel leven, maar wier voeten koud zijn, omdat ze de aarde niet meer voelen. Dat men nauwelijks nog contact heeft met de elementen, geen zuivere lucht in kan ademen, noch de aarde kan aanraken, niet meer de betovering van een open vuur kan ondergaan of eens goed in de wind kan uitwaaien, heeft waarschijnlijk tot gevolg dat vaak de immuniteit afneemt. Vetiver aardt ons op een vrouwelijke wijze; omvattend, warm en diep.

Bij individuele meditatie zorgt de olie er voor dat de energie wordt gestroomlijnd.
En bij meditatie in groepen zorgt de olie ervoor dat de energie van de groep op elkaar wordt afgestemd.
En zorgt er voor dat het terug komen na de meditatie gemakkelijker gaat.
De olie geeft aan dat heelheid bestaat uit balans tussen ons lichamelijke en spirituele zelf.

©Atlantis centrum