22

Wie durft dit aan, wat heb je voor jezelf over, een vraag die pas voorbij kwam. Een antwoord, Alles, heel veel, maar wat is alles voor jou?
En is verandering te koop? Nee dat mag jezelf doen, maar hoe en kan ik dat? Alleen? Nee dat zal je helaas niet lukken, je blijft een mens en wil alleen maar leuke dingen. Je gaat alleen maar dingen doen die jou onmiddellijk iets opleveren, zodat jouw denken je verteld goed gedaan en nu het volgende. Dit weet je, dit kan je, dus hoef je dat niet meer te doen.
Maar wat doen we met iets wat onmiddellijk resultaat oplevert? Niets dus, helemaal niets, je kan het niet, je houd het niet vol, en dan zeg je ALLES.
Verandering is niet gemakkelijk, want als je gaat veranderen wie en wat hou je over. Wat zullen je partner, je vrienden, familie van je zeggen, hoe gaan ze ermee om, nee je doet niets. Je loopt gewoon weer mee met de massa, nee hoor dat doe ik niet hoor ik dan als ik dat zeg.
Het is zo erg met mensen gesteld dat ze niet eerlijk kunnen zijn naar zich zelf of naar anderen. Dagelijkse uitspraken, hoe gaat het met je? Goed hoor en met jou, ook goed hoor. Was gezellig he gisteren, nou echt leuk, moeten we gauw weer doen.
Maar toen je gisteren thuis kwam zei je heel wat anders, ik ben op, ben kapot en dan vanavond nog dat feestje. Maar we gaan maar zal best wel weer mee vallen en de hele avond lachen en dansen. Weg alles? Nee juist niet opgeborgen in een laatje, wat al zo vol zit met allerlei zooi.

O ja, dat laatje moet ik ook nog legen, loslaten maar die zooi. Ja dat helpt, alleen je beseft niet dat je het verlegd, je lost niets op.
Je verander niets en jij wat heb jij voor jezelf over? Sporten, vakantie, mooi huis, mooie auto, vul maar in. Ja en wat doe je ervoor? Alles toch, je werkt keihard naar de vakantie toe, want je hebt het verdient. Hoe hou jij jezelf voor de gek, werk eens minder dan heb je meer vrije tijd. Pak een boek, doe eens niets, speel eens met de kids, ga naar het bos met ze, verzin iets leuks maar wel anders.

Of ga je weer het geijkte doen, verander eens iets echt.
Alles voor jezelf over, wat een onzin, misschien een die het begrijpt en dan nog, hou jij dat vol. Een maand, een half jaar, een jaar, de rest van je leven? Je wilt je toch goed voelen, lekker in je vel en jij laat je meeslepen naar feesten, en andere vermakelijkheden. Dat noemen wij ontspannen, lekker naar de markten, braderieën, met duizenden slenteren langs de kramen.
Verandering wordt ons aangeboden door reclame zodat we zelf niet meer na hoeven te denken. Overal geweest, alles gezien en toe aan vakantie, wat een onzin zeg, alleen maar om de schone schijn op te houden dat jij het allemaal kan.

Verandering hoe doe je dat?
Door iets totaal anders in je en met je leven te gaan doen. Stel je hebt werk maar totaal niet naar je zin, maar het betaald goed. Dan heb je een keus om de rest van je leven het niet naar je zin hebben, altijd loopt te zeuren over dat werk of je kijkt om je heen. Misschien komt dan wel je droombaan voorbij, maar ja dat betaald een stuk minder. En ik moet wel mijn verplichtingen nakomen, misschien wel maar als je gaat kijken wat je kan schrappen wat niet echt nodig hebt, dan zal je versteld staan wat weg kan. Maar je bent het zo gewend allemaal dat je niets kan schrappen. Maar wat als je nu gedwongen wordt, je geen keus meer hebt? Kijk naar de crises acht jaar, ontslag, huis onder water, rest schuld, geen werk kunnen vinden. Dan wordt je gedwongen een keus te maken, je ziel roept je tot de orde. Jij mag gaan veranderen, het leven gaan waarderen, door minder en minder te consumeren. Weet jij wat dat voor een rust brengt in je leven? Nou ik wel, het heeft mij zoveel gebracht en nu ben ik tevreden met mijn veranderingen die nog steeds doorgaan.
Ik zou nooit meer terug willen, het leven geeft je alles wat je echt nodig hebt. Maar jij zal het toch mogen oprapen om een verandering in je leven neer te gaan zetten. Het gaat echt niet vanzelf en is ook niet voor even, want ga jij het niet elven dan zal je terug gaan naar je oude gedrag. Met weer dezelfde herhalingen en situaties.

R v Meerten
14-12-2016

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *