Klimop (hedera)

De mooie groene klimop die overgroeit. Waar jij wil maar als je even niet oplet en hem zijn gang laat gaat de andere kant op gaat en ander planten meeneemt.

De Hedera is een plant wat niet uit zichzelf omhoog kan groeien. Hij heeft een ander nodig om omhoog te komen. En als de boom of struik of plant dat laat gebeuren dan verstikt hij ze en neemt hij de ander over zodat die niet meer verder groeit en zelfs dood kan gaan ervan.

Het is een beschermende plant die heel beschermend kan voelen maar je langzaam verstikt als je niet op let. Groeit in het donker en in het licht, verbind het met elkaar.

 

Boodschap:

Hedera laat jou voor jezelf kiezen. Laat jou het vertrouwen in jezelf vinden om te blijven staan en alert te blijven van wat er om je heen gebeurt. Je eigen ruimte in nemen, op je eigen benen staan zodat er evenwicht komt tussen buiten en binnen. De verbinding met jezelf wordt hersteld.

Ook laat hij zien dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat je heel groot kan groeien door hulp van ander. Door soms een stuk met een ander mee te groeien waarna je weer op eigen benen verder mag groeien in je eigen kracht. Je bent niet alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen. Samen groeien wij en zo kom jij dichter bij jezelf.

 

Gebruik:

Uitwendig gebruik

– Bloedsomloop: bloedvat verwijdend en bevorderend bij cellulitis en Aderontsteking.

– Huid:. Moeilijk genezende en etterende zweren. Verzachtend bij Lichte brandwonden en zonnebrand. Ontsteking werend en wond genezend bij Krentenbaard, huiduitslag, insectenbeten, schurft, luizen, schimmelinfecties. Kloven en barstjes. Breekt hoornlaag op bij. Eksterogen, likdoorns en wratten.

– Bewegingsstelsel: Reumatische pijnen, spierpijnen, oppervlakkige zenuwpijnen.

Acute allergie bij bijen en wespensteken.

 

Je kan het gebruiken als:

  • Tinctuur: Mag inwendig alleen kort gebruikt worden bij acute allergie bijen of wespensteek. Uitwendig gewoon puur op de huid.
  • Homeopathische verdunning mag hij langer gebruikt worden.
  • Voor uitwendig kan je het verse kruid gebruiken. De blaadjes over de plek heen wrijven zodat het sap vrij komt.
  • Een papje maken ervan en dat op de huid smeren.
  • Of thee van zetten. NIET drinken maar als kompres op de huid gebruiken.