40 Mensen willen wel veranderen maar er zo weinig mogelijk voor hoeven doen, sterker nog een ander mag het doen. En ja ik wil het wel proberen hoor, maar als het niks is dan ben ik weg. Klopt helemaal het zal ook niks zijn voor deze mensen, bij voorbaat al, ik ga toch niet zoiets doen. Wat zullen de mensen wel niet van me denken. Precies je doet het dus voor een ander, hoe die erop reageren als jij dat gaat doen
Sterker nog: ik kom maar weinig mensen tegen die – zodra het over Meditatie gaat en het doorbreken van verouderde denkpatronen – geïnteresseerd naar voren leunen en me vragen wat ze precies kunnen doen om hun leven te verbeteren. Meestal verloopt zo’n gesprek namelijk als volgt: Een cliënt klaagt tegen me over haar vervelende kind, haar onuitstaanbare manager, haar ongeïnteresseerde echtgenoot of haar irritante moeder en hoopt dat ik zeg dat het allemaal de schuld van die ander is en dat zij het zielige slachtoffer is van onfortuinlijke omstandigheden.
Tot haar totale verbijstering zeg ik dan dat al deze problemen voortkomen uit haar eigen onder bewustzijn, en dat zodra zij zelf verandert, de mensen om haar heen niets anders kunnen dan met haar mee veranderen. Dat Meditatie dus intern werk aan de winkel is, en dat het juist het goede nieuws is omdat je anderen niet kunt veranderen, maar wel jezelf.
Maar let op! Dan komt het: “Ja, dat weet ik wel.”
Als ik dan dieper op het probleem inga, krijg ik nog drie keer te horen dat ze dat echt allemaal allang in ’t snotje heeft — met het bijbehorende scala aan verzuchtingen en ‘daar gaan we weer’ gezichtsuitdrukkingen:
Ja stil maar ik weet het wel, Ja ik weet het echt wel hoor geloof je me niet, nou hou
Waarmee ze een mooie reden heeft om in haar comfort zone te blijven zitten, lekker te kunnen blijven klagen en verder niets aan haar haperende relaties te hoeven doen. De vier 4 meest gevaarlijke woorden sluiten je geest luchtdicht af, zodat er werkelijk niets meer door kan dringen. Je weet het zogenaamd allemaal al, dus waarom zou je nog luisteren naar goed advies? En waarom zou je vervolgens daadwerkelijk ingrijpen? Doordat hun geest (en dus ook hun fantasie) geheel afgesloten is, zijn dit niet voor niets de mensen die het meest dringend toe zijn aan drastische veranderingen.
Weten is waardeloos, als je er niets mee doet. Met weten heb je namelijk nog helemaal niks. Je kunt wel weten hoe je moet zwemmen, maar het is toch mijlenver verwijderd van echt het water induiken en je hoofd boven water houden – zeker in geval van nood. Je kunt wel weten hoe je een marathon loopt, maar het is toch echt een tikje anders dan daadwerkelijk die 42 kilometer op de been te blijven en door te gaan, ook als je al drie keer hebt overgegeven en je door je tranen het wegdek niet meer ziet.
Jezelf van je persoonlijke klaag muur losscheuren om die vastgeroeste overtuigingen in je hoofd los te wrikken en duurzame verandering teweeg te brengen. Hoeveel boeken heb jij in je kast staan over dit onderwerp en allemaal gelezen en? Wat heb jij er mee gedaan, precies je weet het allemaal, maar je hebt er niets mee gedaan. Weleens een meditatie avond bij gewoond en was niks he. Of thuis geprobeerd om te mediteren, daar heb je gelijk de grootste valkuil, want thuis mediteren is voor heel weinig mensen weggelegd. Ja als je weet hoe, ervaart in een meditatie centrum , er eens een jaar voor uittrekt. Nee alles gelezen en alleen maar weten hoe het moest en er niets mee gedaan hebt. Zo liep ik talloze kansen op verandering en herstel mis en knalde ik uiteindelijk blind op een stevige burn-out, waarna het over en uit was met m’n koppige maar domme ‘ik weet het allemaal zo goed’ houding.
Ga vandaag starten geef je op voor deze ervaring: Meditatie brengt je rust en stilte.
Als je merkt dat je relaties met anderen stroef verlopen en je je doodergert aan al die irritante mensen die je levensplezier aantasten, dan is het tijd om in te grijpen. Niet alleen door boeken of blog posts te blijven lezen, maar ook door daadwerkelijk actie te ondernemen en op zoek te gaan naar een coach die niet bang is om je flink aan te pakken. Zolang je blijft denken: “Ik weet het wel” sta je je eigen verandering en herstel in de weg, en blijven al je problemen met je meereizen, waar je ook naartoe gaat. Dus wees moedig, onderken dat je helemaal niets weet, open je geest en doe iets!
Onderneem vandaag 1 ding waarvan je weet dat je het allang had moeten doen: Door die ene, concrete actie breek je direct je afgegrendelde bovenkamer open, en heb je een eerste stap gezet op weg naar werkelijke bewustwording en een nieuw, frustratie- vrij en sprankelend leven.
R v meerten 16-01-2017

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *