39 Meditatie is een proces wat je mag ondergaan, je kan het niet leren, je kan het alleen maar doen.
Meditatie is een ontdekkingsreis, maar voor vele is het zweverig, niks voor mij. Maar eigenlijk is het precies andersom. Het brengt je terug naar het hier en nu, met twee benen op de grond staan.
Kijk eens naar je leven, vele momenten die we niet of nauwelijks bewust zijn omdat we teveel in ons denken zitten, volledig op gaan in waar we mee bezig zijn, volledig weg uit het hier en nu
Meditatie brengt je terug bij jezelf, bij het moment wat jij werkelijk wilt.
Alles wat we ervaren verdwijnt of komt weer terug, het is een stroom die vaak te druk is in ons hoofd. Soms is het onbeheersbaar, dan blijft vaak hetzelfde terug komen, wat zou het makkelijk zijn als alles te programmeren is, een planning die altijd klopt. Helaas dat is onmogelijk, bv. ik ga slapen en ik neem me voor om morgen wakker te worden met blijdschap, genieten van het ontbijt en dan ga ik fietsen. Helaas je wordt wakker en het regent en dan, boos, kwaad, teleurgesteld? Soms wel, soms niet, uiteindelijk kunnen we wel invloed uitoefenen op ons leven. Maar vaak gaat de teleurstelling overheersen en gaan we piekeren, soms pijn, soms ongewenste emoties komen naar buiten.
Als we naar omstandigheden gaan kijken naar wat er gebeurt is, dus terug kijken naar de afgelopen uren tot ca. 1 tot 2 dagen zullen we vaak ook dat tegenkomen waar over we piekeren.
Je kan in een meditatie de bodyscan doen, heel bewust voelen elke deel van je lichaam, waar pijn, spanning,oordeel, ontspanning, kriebel, enz. Je kan dan waarnemen, je voelt iets, maar wat dan? Accepteren dat het er is, ja en dan? Dan is er nog niks opgelost, kijk waar het vandaan komt en hoe jij het kan veranderen, soms of meestal heb je daar begeleiding nodig van een psycholoog of iemand die daar is voor opgeleid
Meditatie voor mensen in een psychotische of randpsychotische is het beter om Yoga (Originele), Tai Chi, tuinieren of een andere actieve oefenvorm die het contact met zichzelf, zowel lichamelijk als geestelijk bevordert
Veel mensen zullen eerst koppig aan hun slechte gewoonten blijven vasthouden voordat ze hun inefficiënte gedrag onder de loep durven te nemen en aan te passen.
Er twee soorten mensen zijn.
1. Degenen die open staan voor nieuwe visies en verandering.
2. En degenen die muurvast zitten in hun oude gewoonten en daar maar geen afscheid van willen nemen.
Deze laatste groep mensen springt er altijd uit omdat zij regelmatig de 4 meest gevaarlijke woorden ter wereld in de mond nemen: Ik weet dat al. Waarna ze zelfgenoegzaam achterover leunen en domweg blijven vastzitten in inefficiënte gewoonten die hen niets dan problemen en zorgen opleveren.
Sinds zijn verhaal ben ik zelf beter gaan opletten hoe vaak deze 4 levensgevaarlijke woorden gebezigd worden. Dat is vaker dan ik had verwacht!
Wordt vervolgd.
R v meerten 16-01-2017

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *