38 Meditatie wat is dat eigenlijk?
Stil zijn in een bepaalde houding zitten?
Dat alles zomaar beter wordt, vanzelf gaat?

Nee meditatie is voor mij mezelf beter leren kennen, stilte en rust ervaren op elk moment van de dag. Mij leven leren ervaren zoals het leven naar me toe komt.
Hoe doe ik dat?
Heel simpel en heel moeilijk om te doen. Meditatie start je met een stille plek te creëren in je huis. Nee geen altaartje, geen bijzonder dingen zoals, wierrook branden, gewoon een rustige omgeving met zo weinig mogelijke voorwerpen in die ruimte. Een rustgevend muziekje zonder woorden, een stevige stoel waar goed op kan zitten.
Als je thuis start, begin met vijf minuten, houd de ogen open, kijk gewoon rond. Zet een klokje neer. En spreek met jezelf af vijfminuten en niet langer. Doe dat elke dag, een paar weken lang totdat je merkt hé ik zit al tien minuten. Voel je niet schuldig maar voel dat het goed is en gaat dan over naar tien minuten. Zo bouw je dat op naar dertig tot vijfenveertig minuten. Gebruik geen begeleide meditatie vormen als het niet nodig is, wan de stem verteld een mooi verhaal en neemt je mee weg van jezelf. Probeer het maar uit, als het je rust brengt gebruik het af en toe, maar vaak gebruiken we dit soort meditatie elke dag en zeggen ik wordt er rustig van. Maar uiteindelijk levert het niets op.

Zijn er problemen te verwachten?
Jazeker, het gaat niet zomaar.
Grootste probleem is het verwachtingspatroon, het moet snel en vlug. Ik doe het al vijf degen en er gebeurd niets, dus geef je op.
Volgende probleem is, pijn in de schouders, de nek, de rug, ja je ontspant, maar de spanning in je lichaam komt vrij en geeft pijn. Maar die pijn zat er altijd al, door stil te worden bevrijd jij jezelf van die spanningen.
Ander probleem is het naar anderen te laten zien, te vertellen wat je doet of het juist niet vertellen. Ho dit is vreemd en raar, niet, wel, laat zien dat je veranderd, dat jij meer rust in jezelf voelt.
Nog een groot probleem is, dit is niks voor mij, juist jij heeft dit dan nodig, maar je durf niet te het te gaan doen of te blijven doen. Daarom is de sportschool zo populair, maar daar werk je alleen maar lichamelijk en je verteld je zelf hoe ontspannen je bent.
Wees eerlijk, dat ben je niet er veranderd niets, ja lichamelijk, maar in je hoofd niets.

Wat levert het je op?
Ontspanning van geest en lichaam, meer genieten en tevreden zijn met je leven, minder pijn, ziek zijn, rustiger met anderen omgaan, minder snel boos, enz.

Is dat alles nee hoor, zoek een centrum op waar ze mediteren, nee ga niet een cursus hierin doen want dan ga je technieken aanleren, dan volg je een patroon die vast legt. Nee je eigen patroon ervaren, ga naar verschillende centra’s ervaar, voel waar jij je thuis voelt. Ga elke week er heen, blijf het goed voelen ga dan altijd daar heen, stop niet meer ermee, maar ga door de rest van je leven. Het levert je zoveel op, maar dat weet je pas na jaren meditatie.
Moet ik een methode volgen, NEE, wees vrij, lees er wat over maar laat je niet meenemen door dure workshops of stromingen.

Je hoort veel over Mindfulness, is dat wat? Ach het zal best wat opleveren maar het is te technisch, het is ook teveel gericht op de buitenwereld. Het wordt te mooi opgezet, alsof het je hele wereld kan veranderen. Nou weet dat het misschien 1% lukt om het volledig uit kan voeren.

Het hele proces van meditatie is het je eigen maken en dat bereik je door jaren lange oefening. Nu zal je zeggen ja hoor daar heb ik geen zin in. Dat komt omdat jij een verwachting ervan hebt, ik wil het en het moet nu.
Kijk eens in je dagelijkse leven, werken, moet je, eten en drinken moet je, uitgaan moet je, gelukkig zijn moet je, sporten moet je. Enz.
Maar wat levert het je op? Weinig of niets, als je heel eerlijk durft te kijken ernaar weet je dit.

Wordt vervolgt

R v Meerten
14-01-2017

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *