14

Wat wil je nu eigenlijk?
Maak eens een keus, kan je niet kiezen. Ja er is ook zoveel om te kiezen, maar kunnen wij nog wel een echte keuze maken? Voor mijn gevoel niet echt meer, we denken van wel, hier kies ik toch zelf voor.
Maar staan wij wel stil bij wat we kiezen, vragen wij ons wel echt af of we dit wel echt willen. Vaak doen we wat anderen willen en noemen dat onze eigen keus. We worden zwaar beïnvloed, gemanipuleerd in onze dagelijkse keuzes, die geen keus is maar wat gewoon gebeurd. Doordat we niet echt meer kiezen maar het gewoon doen, aannemen, we zeggen dit voelt goed.
Nou als ik kijkt naar de praktijk van voelen kunnen de meeste mensen niet echt meer voelen. Ze vertellen zichzelf dat ze voelen, dus voelen ze wat, verbeeldingskracht of fantasie, zo sterk is ons denken.
Tegenwoordig is de keuze in alles enorm groot, heb jij je weleens afgevraagd waarom? Stel je eens voor je staat in de supermarkt en wil een zak chips, er liggen twee soorten, je kiest er een en de volgende keer de andere. Dit zal je een paar maal doen maar dan koop je er geen een meer, dus een dalende verkoop.
Dus een paar smaken erbij en nog meer smaken erbij. Zo kan jij dus uit veel kiezen, dan heb je een favoriete smaak, maar je zal altijd een nieuwe smaak uit proberen of eens een andere smaak weer kopen. Zo ben je dus gemanipuleerd in je kiezen en jij denkt dat je dat zelf doet. Maar dat is ook de bedoeling ervan dat je in vrijheid mag kiezen, vele kiezen niet maar kopen het gewoon uit gewoonte, dus zijn beïnvloed door smaak, merk, verpakking enz.

Zo ook met het leergedrag van kinderen, je wordt getoetst en daar komt een resultaat uit. Dit bepaald de richting van je volgende school, dan bezoek je een school er wordt verteld dat voor jouw dit de beste opleiding is en jij mag kiezen of je dat gaat doen, je kiest voor deze school. Dan kan je zeggen ik had al gekozen voor die school, natuurlijk kan dat, maar de toets bepaald welke richting. Als er twee scholen met hetzelfde zijn kan je kiezen uit twee, maar dan nog is het al bepaald door andere omstandigheden. Er is al gekozen voor jouw, ouders, leef omgeving, vrienden die er ook heen gaan, dus jij kiest nu ook weer.
Zo zal het je hele leven vergaan, is er dan geen vrije keus? Heel lastig, want er zijn vele die je ergens van overtuigen, politieke richting, sportclub, kerkgenootschap.

Er is veel, teveel om een echte keuze te maken, in het materiële maar ook in het spirituele. We kiezen van alles om te doen, om workshops of een cursus te volgen, vaak vanuit het werk verplicht om te doen.
Zo ook kiezen we om voor dat bedrijf te gaan werken, we kiezen een nieuwe auto, een bepaald merk, kleur, enz. we maken een keuze uit heel veel merken en modellen. Dit is allemaal gemanipuleerd, want er worden geen twee merken of modellen gemaakt, ze zijn er in alle prijsklasse, nee er is zoveel dat we eigenlijk niet kunnen kiezen. Dus kiezen we vanuit ons denken en zeggen dit is de auto die ik wil.

Maar ook vanuit de hobby sfeer, we zijn ten slotte creatieve mensen, ook in het spirituele volgen we van alles en iedereen. Omdat het boeiend is, het heeft iets mystieks, we doen het, maar noemen het vaak toch wel zweverig of we vertellen niemand dat we zo iets doen’
We kiezen ervoor om naar een beurs te gaan, dat is lekker veilig, we kiezen iemand uit en die verteld je iets, je hebt een gave. En die persoon kan jou daarin helpen, jij maakt een keuzes om dat te gaan doen. Want ook in de spirituele wereld is er veel, teveel.
Waarom er zoveel is gecreëerd? Heel simpel om jouw het idee te geven dat je kiest vanuit je gevoel, vanuit jezelf.
Maar ben jij vergeten hoeveel keer jij de reclame hebt gezien, bewust of onbewust, van dat product. Of hoeveel maal een ander je hebt verteld dat je dat moet gaan doen. Sporten is gezond, daar wordt reclame voor gemaakt, iedereen zegt het, de arts, de fysiotherapeut, vrienden vragen je mee en je maakt de keus om.
Je vraagt je niet af, als ik dat gaat doen, wat levert me dat op, wat ga ik ermee doen, heb ik dat wel nodig, kan ik dat wel betalen.
Zo maak je een keus zonder er bij stil te staan wat je er mee gaat doen, als iemand zegt wat moet je daar nu mee. Dan ga jij het verdedigen en gaat uit leggen wat je er allemaal mee kunt of gaat doen
En zo ben je heel je leven bezig met van alles zonder er echt iets mee te doen en wat vaak ook niet naar wordt gekeken, wat is het eigenlijk. Stel je doet iets en iedereen zegt dit is geweldig, ga jij het dan uitzoeken van wat het echt is? Waar het vandaan komt, wie het heeft ontdekt, nee dus.
Nou ik ben wel zo’n iemand en ben er achter gekomen dat heel veel niet klopt. En of je nu in de materiële of spirituele wereld gaat kijken, overal zal je het ontdekken.

Dan kun je natuurlijk zeggen waarom zou ik dat gaan doen, ik heb wel wat beters te doen, precies, is dat een keus of neem je de moeite niet. Verzin je allerlei uitvluchten om het niet te onderzoeken, het leuke is als we b.v. een auto kopen doen we dat wel. Hoewel je ook daar niet diep genoeg in gaat, maar als het over het spirituele gaat dan roepen we alleen maar dat is niks, dat is zweverig. Maar heb jij het onderzocht, nee, of wel, ben je dan wel diep genoeg gegaan of gewoon maar geaccepteerd.
Ik ben wel heel diep erin gegaan en ik kan je alleen maar vertellen dat de zwevers de mensen zijn die roepen dat het zweverig is. Vele beoefenaars zijn ego trippers, dus zwevers en ik zeg je het is een heel normaal iets, het stelt helemaal niets voor.
Kiezen, een keuzes maken, zoeken door te kiezen, dat is het leven, leven. Dat is het leven zelf.

R v Meerten
26-11-2016

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *