24 Gevolgen geven handelingen, handelingen geven een gevolg.
Een handeling, iets doen heeft dus altijd gevolgen, die gevolgen geven aan dat je een handeling mag doen om de gevolgen weer op te vangen, aan te passen, te veranderen.
Dus alles wat je doet heeft een gevolg door het gevolg van een handeling. Zijn wij ons bewust als wij een handeling doen dat het gevolgen heeft? Ja bij de meeste handelingen kunnen we dat zien, voelen of opmerken. Soms gaat het goed en soms schrikken we van die gevolgen die we dan meestal niet hadden verwacht of aanzien komen. Bij erge gevolgen van ons handelen kunnen we bestraft worden, omdat we de wet hebben overtreden, ontslagen worden, enz. Talloze voorbeelden kan je benoemen van een handeling en een gevolg die verkeerd of goed uitpakken.
Ook een handeling die goed afloopt en mooie gevolgen laat zien of voelen, we handelen heel vaak vanuit onze spontaniteit zonder er bij stil te staan wat de gevolgen kunnen zijn.

Je eet iets waarvan je weet daar krijg ik maagzuur van, maar je eet het toch op, het gevolg is maagzuur. Dit is iets dat kan je voelen, ervaren maar je kiest hier dus bewust voor deze handeling.
Vele handelingen doen we automatisch en staan niet stil bij de gevolgen ervan en als we de gevolgen ondergaan dan staan we er niet bij stil dat het van een handeling is van weken of jaren geleden.
Vaak zijn de gevolgen van iets wat we doen niet te voorspellen, want stel je doet een opleiding van 2 / 3 jaar met de bedoeling een betere functie te krijgen. Opleiding gaat het laatste jaar in en de functie wordt opgeheven, dat was dus niet voorzien.
We leven vaak op de automatische piloot van het leven, door onze spontaniteit staan we vaak al midden in een situatie zonder er erg in te hebben.

Mooi voorbeeld is ook, verkoudheid, griep, als we dat hebben gaan we wel kijken hoe we eraan komen. En vaak komen we altijd wel iemand tegen die verkouden is of griep heeft, dus die heeft ons aangestoken. Nu kan dat helemaal niet, want als jouw weerstand of conditie niet goed is, krijg je dit soort ziekte toch wel.
We zoeken dus de handeling op, geven iemand daar de schuld van. Maar we zoeken niet bij ons zelf, ons handelen en de gevolgen daarvan geven verkoudheid of griep.
Hoe en waardoor? Ga maar eens kijken naar hoe druk je bezig bent, dat je altijd maar met van alles bezig bent. Werken, kinderen, sporten, klussen enz. met van alles en iedereen op een eigen manier.
Als ik dan vraagt wanneer heb je iets voor jezelf, ik sport toch en dat is genoeg, hoe sport je, alleen, fanatiek, prestatie gericht, met anderen.

Ik lees een boek, kijk TV, speel met de kinderen, eet gezond. Dat is allemaal mooi, maar als jij de hele dag keihard gewerkt hebt, gestrest bent van je werk, door collega’s. dan kan je van alles bedenken waar jij zgn. rust van krijgt. Maar je vergeet een ding je stapelt, je duwt het opzij, je negeert het en verteld tegen jezelf ik ben goed bezig.
Werken is goed, maar de stress die het vaak geeft is dat wat op langer termijn pas zichtbaar wordt en dan ben je vaak te laat.
Alles met mate, alles vanuit rust en stilte, beter alleen sporten of wandelen als met een groep.
Door het snelle leven en verwachtingspatronen zijn we gaan denken dat wat we doen heel goed voor ons is. Sporten is gezond, sportscholen maken heel veel reclame. Dus ga jij sporten omdat het gezond is, maar heb je ooit gekeken of het je echt iets oplevert? Een gezond lichaam? Een gezonde geest?
Maar wel altijd of heel snel moe? Gezond eten, we gaan de supermarkt in kant en klare maaltijden, voorgesneden groente, makkelijk en gezond.
Ja groente gespoeld met ijswater, maar wat is er toegevoegd om het fris en langer te bewaren?
Kijk eens naar houdbaar datums, ja vers gesneden vleeswaar moet je voorzichtig mee zijn, producten die snel bederven ook. Maar wat te denken van droog voedsel of dranken met alcohol, denk je nu echt dat bv. bier 10 jaar geleden anders van samenstelling is als nu. Dat nu omdat er een houdbaarheidsdatum op staat dan bedorven is, nou daar klopt niets van, nee de reclame verteld ons om het weg te gooien. Kassa voor de producenten en de verkopers.
Waar het omgaat is dat we alles als waarheid aannemen, niet zelf meer onderzoeken, uitproberen. Dit komt alleen maar omdat we alle uren van de dag bezig zijn met anderen dingen

Geen tijd meer ik moet nog van alles doen, dit zijn allemaal handelingen met gevolgen, binnen week, een maand, een jaar of na jaren. Niemand kan zeggen dit is een gevolg van maar wat mij opvalt is dat er momenteel veel mensen moe zijn, ziek zijn, snel gestrest of gespannen zijn. Het is de manier van leven, hoe we met onszelf omgaan.

R v Meerten
02-01-2017

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *