19
Sporten is goed en gezond voor de mens, althans op een normale manier. Wat is normaal? Twee of drie maal naar de sportschool of vier of vijf maal gaan fietsen in de week, zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken. En voor iedereen is het beleven van sporten anders, voor mij is fietsen de manier om te ontspannen, lichamelijke conditie op te bouwen, buiten in de natuur te zijn en het allerbelangrijkste is mijn hoofd leeg maken. Nu zeg ik altijd ik heb een leeg hoofd, maar dat is niet alleen door het fietsen. Zolang ik fiets heb ik het altijd van uit mezelf gedaan, niks moeten of vijftig kilometer in anderhalf uur nee niks daarvan. Altijd als ik ga fietsen is het kijken hoe voel ik me en dat bepaald mijn tempo, soms hard soms langzaam. Zo hou ik het vol om drie maal per week te gaan fietsen en van de omgeving te genieten. Er wordt wel eens aan mij gevraagd wordt je dat nu niet zat steeds hetzelfde rondje. Nee helemaal niet, omdat je altijd wel weer wat anders ziet, want dat is iets wat ik ook doe, om me heen kijken.
En dan zie steeds meer, ik zie natuurlijk ook heel veel fietsers hard rijden en die zien dus echt niets. Die zijn alleen maar bezig zichzelf te verbeteren in afstand en snelheid, dat zijn ook vaak degene die zitten te schreeuwen.

Ook zie ik veel ouderen ( ben er zelf ook een) zich met een E-bike de weg opgaan. Opzicht niks mis mee, maar soms denk ik weleens je gaat zo hard en wat doe je als je een noodstop moet maken. Nou ik heb er al verschillende gezien waar het net goed ging, de vraag is eigenlijk waarom niet begrensd tot achttien kilometer. Maar goed ze zijn goed bezig en lekker buiten, ook daar zie je de competitie strijd weer met zichzelf. Ja ik heb vandaag vijftig kilometer gefietst, maar ik weet ook dat ze de volledige ondersteuning gebruiken terwijl het vaak niet nodig is. Maar als inspanning zegt dat niets, sterker nog er zijn al artsen die zeggen zolang mogelijk op een gewone fiets blijven fietsen. Je bouwt kracht en spiermassa op, je ziet nu ook dat de jeugd volop op zo’n fiets rijdt. Maar goed de toekomst zal het uitwijzen, het enigste wat ik zie ik ja dan kan ik even snel heen en weer, heb je haast dan vraagt dan.

Maar waarom dit verhaal eigenlijk, nou als je fietst dan heb je wel eens kans op een lekke band. Zelf natuurlijk ook meegemaakt, vaak probeer ik hem dan op te pompen. Wat meestal niet lukt dan verwissel ik de band maar. Soms loop de band zo langzaam leeg dat ik het red tot thuis. Als ik dan de volgende keer weer weg wil, dan staat hij leeg, dus pomp ik hem maar weer op. Dan denk ik, ik red het wel, soms gaat dat weken goed. Maar op een gegeven ogenblik moet ik toch iets gaan doen, dus het probleem oplossen, de band plakken.

Zo zat ik pas met iemand te praten, die van alles deed aan zijn gezondheid. Maar er steeds weer achter kwam, dat het keer op keer niet hielp.
Van alles geprobeerd maar het werkt allemaal maar even, ik vertelde hem dat ik dat in het verleden ook had meegemaakt en gedaan. Ik zei hem ik zeg nu zes weken helpt het dan is het weer terug of komt er wat anders voor in de plaats.
Soms spreek ik iemand die verteld dat hij al jaren hetzelfde doet om iets onder de duim te houden. Dus een doorzetter, maar vaak komt er dan ook naar voren dat er meer klachten zijn. Iets wat werkt en de rest van je leven moet doen zal er vaak voor zorgen dat er iets anders gaat gebeuren, lichamelijk of geestelijk.

Toen ik zo zat te praten kwam dat verhaal met een lekke band naar voren. Het is hetzelfde als in ons leven, we mankeren wat en dan gaan we naar de arts. Die vertelt ga dat maar doen of hij geeft een pil mee. Nou wat gaan doen bv. wandelen of oefeningen dat houden we nog geen twee weken vol. Een pil is makkelijk, werkt snel en we kunnen snel weer door en verder met ons leven.
Soms heb je medicijnen nodig, maar een antibiotica kuur voor een verkoudheid of een griep, daar kan je dus vraagtekens bij zetten Nee, net als die lekken band die ik oppompte, zo werkt ook die pil of oefeningen.

Je zal op een bepaald moment eens mogen gaan kijken naar jezelf, ander stuk is een lekke band is een duidelijk probleem. Ons lichaam werkt iets anders, last van je schouder, pilletje en weg is de pijn. Volgende is pijn in de knie, volgende is pijn in de hand, enz.
Alleen wij leggen geen verband tussen die verschillende pijnen op verschillende plekken. Jouw lichaam vraagt om je aandacht, verandering en jij gaat gewoon door, steeds sneller er is geen begrenzer meer op de mens.
Goed bezig dus.

R v Meerten
04-12-2016

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *