Geur en Kleur Geur en Kleur 13-2-15

dank je wel voor het mee doen!
Hieronder vindt je de uitleg van de kleur en de etherische olie.
De etherische oliën zijn bij ons te bestellen.

Wil je meer informatie over de olie en het gebruik van de oliën stuur mij dan even een mail of berichtje via facebook!

Groetjes van Miranda

 

 

 

 

1. Rood – Rozemarijn

Rood: Zorgt voor extra energie, activeert bij traagheid, geeft levenskracht, wakkert zelfvertrouwen aan. Zeer vurig en heet. Stuit chakra

Rozemarijn

Latijnse naam :Rosmarinus Officinalis ct. Kamfer
Gebruikt deel  :plant
Plantenboodschap: “ Ik maak dat je weer zin krijgt.”
Chakra: Derde oog, zonnevlecht

Olie: Een kleurloze of lichtgele, dunne vloeistof met een sterke, frisse, muntachtige, kruidige geur en een houtachtige, balsemachtige ondertoon.

Mengt goed met wierook, lavendel, lavandin, citronella, oregano, tijm, basilicum, pepermunt, cistusroos, elemi, cederhout, petitgrain, kaneel en andere oliën van specerijen.

! Niet gebruiken bij een hoge bloeddruk of epilepsie
! Niet gebruiken tijdens de zwangerschap
! Bij gebruik aan het einde van de dag kan de olie slapeloosheid veroorzaken

Psychisch Rozemarijnessence zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde en optimistische sfeer. Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit. Op trage, apathische, chaotisch denkende, fysisch verzwakte of geestelijk uitgeputte mensen heeft deze essence een opwekkende en verwarmende werking. Rozemarijn maakt actief en is uitstekend geschikt voor mensen die met een nieuwe onderneming moeten beginnen maar niet weten hoe ze die moeten aanpakken.

Psychologisch Het rozemarijntype is niet gelukkig. Hij is boos omwille van het onrecht dat hem aangedaan wordt. Hij onderdrukt gevoelens van kwaadheid en wrok en ondermijnt zichzelf. Deze gevoelens draagt hij sedert lang met zich mee. Soms reageert hij ze af op de omgeving door een geïrriteerde en ongeduldige houding aan te nemen. Als hij gelukkig en evenwichtig wil worden dan zal hij eerst zijn hart moeten opruimen van al de negatieve gevoelens die daar woekeren. Hij zou op een keer, als er niemand bij is, al de haat- en wraakgevoelens moeten uitschreeuwen zodat zij geen kans meer krijgen zich met angels vast te hechten aan zijn hart. Alleen op die manier kan hij zijn hart daarna vullen met positieve en optimistische gevoelens.

Spiritueel Deze olie is een paranormale beschermolie ; het is heel nuttig elke ochtend als eerste handeling, dus voordat je je blootstelt aan invloeden van buitenaf, deze olie voor dat doel te gebruiken. Ze beschermt tegen invloeden waarvan we ons bewust zijn en waar we misschien bang voor zijn als tegen invloeden waarvan we geen idee hebben, maar die we desondanks dagelijks ondergaan. De ochtend is de meest geschikte tijd voor het gebruik van rozemarijn, omdat de olie lichamelijk gezien stimulerend werkt en het gebruik ervan later op de dag kan leiden tot slapeloosheid. De olie kan ook thuis gebruikt worden ter bescherming. Gebruik haar in een aromalapje of een verstuiver. Rozemarijn is een van de planten waarvan in het middeleeuwse Europa gebruik werd gemaakt om kwade geesten die in mensen of plaatsen huisden uit te drijven. Daartoe werden de gedroogde takjes van de plant verbrand. Je zou de plant ook op deze manier kunnen gebruiken, als een alternatief voor de essentiële olie. Met betrekking tot de chakra’s is rozemarijn van bijzondere betekenis voor de voorhoofdchakra. In de klassieke aromatherapie staat de olie bekend als een ‘hoofdolie’, anders gezegd, het is een olie die stimulerend werkt op de hersenen en op de mentale activiteit. Op fijnstoffelijk niveau wordt rozemarijn in verband gebracht met helderziendheid en het vermogen helder te kunnen denken ; hij kan overal waar behoefte aan bestaat aan helderziendheid goed van pas komen. Op het hoogste fijnstoffelijke niveau kan hij de ontwikkeling van helderziendheid bevorderen.

 • Griep
 • Hoofdpijn
 • Verkoudheid
 • Bij een slechte bloedsomloop
 • Verjaagt insecten
 • ©Atlantis centrum

 

2. Donker blauw – Lavendel
Donker blauw: Hoort bij universeel bewustzijn, evenwichtigheid en vreedzaamheid. Zorgt voor diepgang, veelzijdigheid, helder.

Lavendel
Latijnse naam : Lavendula latifolia
Gebruikt deel: Bloeiende toppen
Plantenboodschap: Ik maakt de luchtwegen weer vrij.
Chakra: Zonnevlecht, kruin chakra
Olie: Een waterig -witte vloeistof met een doordringende fris kruidige, kamferachtige geur.

Mengt goed met bijna alles, vooral met citrusoliën en bloemoliën, maar ook met cederhout, kruidnagel, scharlei, den, geranium, ciste-roos, eikenmos, vetiver, patchouli, enz…

! Niet gebruiken bij zwangerschap (wel gewone lavendel)

Breed inzetbaar en voor veel klachten te gebruiken.

 • Slaapproblemen, groeipijn bij kinderen, buikpijn, verkoudheid, nervositeit, stress, prikkelbaarheid,
 • Reinigt , harmoniseert, opbouwend, stimulerend, kalmerend, en verfrissend
 • Door de ontspannende en kalmerende werking kun je met lavendel een toestand van diepere rust en ontspanning bereiken. Lavendel mag puur op de huid gebruikt worden.
 • Brandwonden
 • Huidirritaties

Psychisch : Lavendelessence heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. De olie helpt bij slapeloosheid, bewusteloosheid, vermoeidheid, depressies, paniek en hysterische toestanden. Deze essence is uitstekend geschikt om gebruikt te worden in de wachtzalen van geneesheren, tandartsen of kinesisten vanwege zijn kalmerende en ontspannende invloed.

Psychologisch : Het lavendeltype draagt een groot emotioneel probleem met zich mee dat zijn oorzaak vindt in de jeugd. Deze mens heeft onder de plak gezeten van ouders die grote verwachtingen koesterden. Omdat hij hun wensen niet heeft kunnen waarmaken zoals dat verwacht werd, wordt dit type geteisterd door schuldgevoelens en vindt hij zichzelf niet veel waard. Deze persoonlijkheid heeft meestal ook te kampen met seksuele angsten. Het is hem niet geleerd met seksualiteit om te gaan en hij heeft hierdoor ook een afkeer van zijn eigen lichaam gekregen. Deze levenshouding zal zich ook voortzetten bij andere emotionele contacten. Vroeger waren het de ouders, nu kan het de partner zijn waarbij dit type het gevoel heeft tekort te schieten. Deze mens moet allereerst leren zich van het juk van zijn ouders te bevrijden om de mogelijkheden van zijn eigen bron, het eigen IK te kennen.

Spiritueel : In de traditionele aromatherapie staat lavendel bekend als de meest veelzijdige olie die er is : ze is rustgevend, antiseptisch, pijnstillend, kalmerend, heft neerslachtigheid op en nog veel meer, maar ze is vooral een olie die zorgt voor evenwicht. Zoals zo vaak het geval is, bestaan er ook hier parallellen tussen het lichamelijke en het subtiele niveau. Toepassing van lavendel op energetisch niveau werkt eveneens kalmerend, reinigend en evenwicht scheppend. De evenwicht scheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien met betrekking tot het chakra-systeem, waar lavendel de hogere en de lagere chakra’s met elkaar in evenwicht brengt. Net zoals vetiver heeft lavendel een positieve uitwerking op alle chakra’s en heeft ze zowel een kalmerend als een energetiserend effect. Volgens Philipe Mailhebiau vertoont ze sterke affiniteit met de zonnevlecht chakra – opnieuw zoals vetiverolie. (Deze twee oliën passen overigens geweldig goed bij elkaar. Probeer ze eens samen in een mengsel en zie hoe ze elkaars werking versterken.) Haar uitwerking op de zonnevlecht helpt heftige emoties te kalmeren. De sterkste affiniteit vertoont lavendel echter met de kruinchakra of duizendbladige lotus, waar het veelomvattende, genezende karakter van lavendel het best tot zijn recht komt. Door haar kalmerende, ontspannende werking kan lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere meditatie te bereiken.

 • Een andere evenwicht scheppende/harmoniserende werking van lavendel is dat ze het ons makkelijker maakt onze spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. Het gebruik van lavendel kan ons leren dat ook onze nederigste daden heilig en waardevol zijn. Lavendel is een van de oliën die kunnen worden verdampt of verstoven om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieën.
 • Eczeem
 •  Schaafwonden
 • Benauwdheid, ergernis, extreme wisselende stemmingen, melancholie, depressie

 

3. Roze – Geranium

Roze: Zorgt voor tederheid, zachtmoedigheid en toewijding. Ook voor het overwinnen van drift en egoisme. Zeer bloemig en zacht.

Geranium

Latijnse naam : Pelargonium graveolens capitatum /Roseum
Gebruikt deel: Blad
Plantenboodschap: Leer uw grenzen kennen
Chakra: Heiligbeen, hart chakra, 3e oog chakra

Olie: de Bourbon-geraniumolie is een groenige,olijfkleurige vloeistof met een groene, roosachtige, zoete, muntachtige geur. De Bourbon-geraniumolie wordt over het algemeen gebruikt voor parfumering. Mengt goed met lavendel, patchouli, kruidnagel, roos, sandelhout, jasmijn, jeneverbes, neroli, bergamot en andere citrus oliën.

! niet gebruiken bij diabetes!

– Helpt om ergernissen, spanningen, onrust en stress los te laten.
– Geeft innerlijke rust en een vriendelijke stemming.
– Geeft grip op psychische en lichamelijke pijnen.
– Kan helpen wanneer je jezelf kwijt bent en met gevoelens (angst, boosheid, onzekerheid)overhoop ligt.
– Door de uitstekende in evenwicht brengende eigenschappen, helpt bij het losmaken van emoties, kalmeert en ontspant bij hevige emotionele druk.
– Tegen zwaarmoedigheid, depressies, zenuwspanningen, herstelt het innerlijke evenwicht.
– Grondig reinigende werking op lichaam en geest.

Deze olie stimuleert lymfvaatstelsel en is door zijn ontsmettende, ontstekingsremmende werking
goed te gebruiken bij huidaandoeningen. ( massageolie/ badolie).
Is kalmerend is een warm bad en geeft energie in een kouder bad.

– Kan hoofdpijn verminderen
– werkt pijnstillend
– Verdrijft nare gedachten en onvriendelijke stemmingen
– Opent de ogen voor de mooie kanten van het leven

Psychisch : Geraniumessence heeft een genezende en rustgevende werking waarin men gelijkmoedigheid en evenwicht kan terugvinden. Deze olie werkt ontspannend en opwekkend bij mensen die geestelijk uitgeput zijn of een zwakke constitutie hebben. Deze olie beschermt ook tegen vijandige of negatieve invloeden en trekt vriendelijkheid aan.

Psychologisch : Het Geraniumtype heeft lange tijd emotioneel onder druk gestaan. Zijn zenuwen zijn tot het uiterste gespannen en moeten dus tot rust komen. Hij moet zijn denken stilleggen zodat hij zijn innerlijke rust kan terug vinden.

Toepassingen:

Zonneallergie; meng 2 druppels Geranium, 6 druppels Salie en 6 druppels Pepermunt met 100 ml. Calendula-olie. Meermaals per dag insmeren.
Littekens; meng 3-5 druppels Geranium in een eetlepel Tarwekiemolie en masseer hiermee het litteken. Doe dit minstens 1 maal per dag, het littekenweefsel wordt dan soepeler en daardoor minder zichtbaar.
 
Lichte brandwonden, gordelroos, couperose, jeugdpuistjes, littekens; 2 druppels Geranium op een vochtig watje doen en 2 maal per dag deppen.
 
Ontspannend avondbad, meng 2 druppels Geranium, 4 druppels Lavendel en 5 druppels Bergamot met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.

 

4. Oranje – Mandarijn

Oranje: Zorgt voor opgewektheid, optimisme, levensvreugde, warme gevoelens, ontvankelijkheid en zelfbeheersing. Zeer warm en fruitig

Mandarijn

Latijnse naam : Cirtrus reticulata
Gebruikt deel: Schil
Plantenboodschap: Het leven is een spel, kom lach met mij.
Chakra: Heiligbeen, zonnevlecht, hart chakra

Olie: een geeloranje, dunne vloeistof met een blauwviolette zweem, heeft een intensieve, zoete, bijna bloemige citrus geur.

Mengt goed met andere citrusoliën, vooral neroli en met oliën van specerijen zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.

Geestelijk: ideale olie voor baby’s, kinderen en zwangere. Kalmerend, ontspannend, zonnige, vrolijke en warme olie. Licht slaapopwekkend en kalmeert het centrale zenuwstelsel. Geeft zelfvertrouwen en weerstand, levensvreugde en –kracht. De noradrenalineproductie (neurotransmitter) wordt verhoogd en die stimuleert en activeert lichaam en geest, evenals de dopamine productie, die evenwicht brengt in de hersenhelften. Mandarijn kan een geprikkeld zenuwstelsel tot rust brengen.

– Verfrist
– Zacht en zoet.
– Zonnige, vrolijke en warme olie die het onbezorgde in jezelf naar boven haalt
– Brengt een speelse creativiteit naar boven, zodat problemen niet meer zo zwaar
vallen en de speelse dingen van het leven opnieuw de aandacht krijgen.

– Doet angst, verdriet, spanning in een mum van tijd vervliegen en laat je weer lachen.
– Werkt opbouwend na uitputtende ziekten en een crisis.
– Buikpijn, slechte spijsvertering.
* Bij spanningen, bedplassen, angst, verdriet, prikkelbaarheid en slapeloosheid.
* Goed voor zwangere vrouwen bij rusteloosheid, slapeloosheid, zij is opmonterend, inspirerend,
opbouwend.

Toepassingen:
*bij rimpels en een vermoeide huid: meng 4 druppels mandarijn in een eetlepel amandel- of tarwekiem olie en breng dit ’s avonds voor het naar bed gaan op het gezicht aan.
*bij slapeloosheid: meng 5 ml. mandarijn met 5 druppels roos. Sprenkel een paar druppels voor het slapen gaan op het hoofdkussen en je slaapt als een roos.
*bij slecht slapende baby’s: 1-2 druppels op het hoofdkussen sprenkelen of 6 druppels op een aromasteentje in de babykamer verdampen.
*bij slecht slapende kinderen: 3 druppels mandarijn op het hoofdkussen sprenkel en of 6 druppels in de aromalamp verdampen.
*verdampen: 10 druppels mandarijn en 6 druppels cipres in de aromalamp zorgen voor een goede, gezellige sfeer.

 

5. Paars – Jeneverbes

Paars Hoort bij inspiratie, mystiek, transformatie, spiritualiteit, ervaring, wijsheid. Zeer reinigend en sfeervol

Jeneverbes 
Latijnse naam : Juniperus communis
Gebruikt deel: bes / naald/ hout
Plantenboodschap: Ik versterkt de mannelijke kracht.
Chakra: 3e oog
Olie: Een waterig -witte of lichtgele niet-viskeuze vloeistof.
Een frisse, zoete houtig -balsemieke, terpentijnachtig, peperachtig, rokerige geur.

Te vermengen met:
Vetiver, sandelhout, cederhout, mastiek, eikenmos, galbanum, elemi, cipres, scharlei, den, lavendel, lavendin, labdamun, den, geranium, rozemarijn, benzoë, tolubalsem en citrusoliën.

Fysiek:
Bloedzuiverend, urinedrijvend en zeer geschikt als bijkomend middel bij een ontslakkingskuur, ter behandeling van reuma en artritis. Stimulerend voor de spijsvertering. Desinfecterend werkt ze op de urinewegen bij blaasontsteking, nierstenen, urineaanmaak. Helpt bij vochtophoping, vergemakkelijkt het urineren bij prostaatvergroting. Goed voor vrouwen die vocht vasthouden rond de menstruatie. Kan helpen tegen cellulitis. Mag niet bij acute nierontsteking worden ingenomen. Stimuleert de nier, ook niet gebruiken bij patiënten met 1 nier.(verbeterd de filtratie van de nieren, is daarom belastend voor mensen met 1 nier.) Uitwendig om in te wrijven bij spierpijnen, spit, gespannen spieren, verlammingen, natte eczemen, acne, zweren en spataderen. Jeneverbes werkt stimulerend en krampstillend op de menstruatie ( zitbaden, massages). Ontgift de lever, ingewanden en blaas, vooral na te veel alcohol of vet eten. Reguleert ook de eetlust. Kan slaperigheid verhelpen (in bad). Kan afval uit de darmen helpen verwijderen en aambeien doen verdwijnen. Kan urinezuur verminderen en is daarom goed bij artritis, jicht en ischias, verkoudheid (neerslaan van zuren in kleine gewrichten). Kan helpen bij winterhanden of –voeten. Is, opgelost in water, een goed desinfecterend huishoudelijk middel.
Niet overdoseren! Niet innemen tijdens de zwangerschap.

Psyche:
Doorbreekt stagnatie, geeft openheid, beweging in isolatie.
Geeft innerlijke kracht en vertrouwen. Zij helpt in het bijzonder op de dagen waarop helemaal niets wil lukken en men het liefste alles erbij neer zou gooien. Zij helpt ons emoties los te laten die ons afhankelijk en slaafs maken. Het gevoelsleven verliest zijn ziekelijke overheersing en spoort weer als deelaspect met de totale zielshuishouding. Zij reinigt de gevoelswereld als men door andere mensen ‘slechte trillingen’ heeft opgelopen. Opbouwend bij gebrek aan energie, angst, zwakte; zuivert de atmosfeer en ondersteunt concentratie en meditatie.

Spiritueel:
Het is een reinigende en ontgiftende olie, geschikt voor zowel het fysieke als het subtiele lichaam. Ze bewijst grote diensten voor de opruiming van opgehoopte negatieve energieën, vooral als die opeenhoping ontstaan is door contact met mensen met wie men zich op geen enkele manier verwant voelt. Dat kan bijvoorbeeld als je tijdens contacten met individuele personen met boosheid of onwelwillendheid behandeld bent of als je niet te ontlopen contacten hebt gehad met mensen wier energie, daden of manier van leven lijnrecht tegenovergesteld zijn aan je eigen spirituele pad.
Jeneverbes is ideaal voor gebruik in een ritueel bad; in dat geval kun je zowel de reinigende kracht van het water als die van jeneverbes inroepen. Heel dikwijls echter bestaat er een behoefte aan reiniging, terwijl er geen gelegenheid is tot het nemen van een echt bad. doe in zo’n geval eenvoudig een tot twee dr. jeneverbes op je handpalmen en laat die langs het fysieke lichaam glijden en/of over en door de aura. Als je dat doet, is het van belang erop te letten dat je elke streek met je hand doorzet tot op de grond en daarbij de grond aanraakt. Op die manier wordt de negatieve energie weggevoerd van degene die wordt gereinigd. Het is heel goed mogelijk jezelf op deze manier te reinigen als er niemand in de buurt is die dat voor jou kan doen. Doe eenvoudigweg jeneverbesolie op beide handen en strijk daarmee over elk deel van je lichaam dat je maar kunt bereiken en laat ook je handen op enige afstand van je lichaam door je aura gaan.
Jeneverbes kan ook worden gebruikt om kamers en gebouwen te zuiveren van ongewenste energie. Zoiets is heel nuttig als je een nieuw huis betrekt of als er iets onprettigs heeft plaatsgevonden in je eigen huis. Dit kun je ook doen als je een genezings- of meditatiebijeenkomst houdt in een gebouw dat ook voor andere doeleinden in gebruik is. Doe de olie in een aromalampje of verstuiver en laat het hele gebied dat je wilt zuiveren zich met de geur vullen.
Mensen hebben soms een gevoel van onreinheid met betrekking tot hun eigen leven. Dat kan te maken hebben met bepaalde daden die zij vroeger of zelfs in een vorig leven hebben begaan en waar ze nu spijt van hebben. Het is mogelijk met behulp van jeneverbes mensen te helpen deze gevoelens van onreinheid uit de subtielste lagen van de aura te verwijderen. In dit opzicht lijkt de werking van jeneverbes op die van de Bachremedie ‘appel’: sommige mensen vinden wellicht baat bij een gelijktijdig gebruik.

! Niet gebruiken bij nierziekten en bij een gevoelige huid laag doseren
! Bij kinderen matig doseren
– Geeft innerlijke kracht en vertrouwen.
– Deze olie helpt in het bijzonder op de dagen waarop helemaal niets wilt lukken en je het liefst
niets meer zou willen doen.
– Geestelijk en lichamelijk sterk reinigend
– Brengt balans
– Kracht gevend
– Opbouwend bij gebrek aan energie, angst, zwakte
– Zuivert de atmosfeer
– Ondersteunt concentratie en meditatie
Bij stagnatie kan de olie doorbrekend werken, geeft daardoor openheid en beweging in isolatie.
Zij helpt om emoties los te laten die ons afhankelijk en slaafs maken.
Helpt energie van een ander uit jouw energie te halen, opruiming van opgehoopte (negatieve) energieën.

 

6. Donker bruin – Ylang Ylang

Donker Rood Hoort bij de liefdeskunst en erotiek. Zeer weelderig en bloemig

Ylang Ylang € 8,95
Latijnse naam :Cananga Odorata Extra
Gebruikt deel :bloem
Plantenboodschap: “ Laat je vallen en geniet”
Chakra: Stuit, heiligbeen, zonnevlecht en hartchakra

Olie: een lichtgele, olieachtige vloeistof met een buitengewone zoete, zachte, bloemig-balsemachtige, enigszins kruidige geur.

Mengt goed met rozenhout, jasmijn, vetiver, mekkabalsem, bergamot, mimosa, kassiabloemen, perubalsem, roos, tuberoos.

! Niet gebruiken bij een lage bloeddruk
! Niet gebruiken tijdens de zwangerschap
! Gebruik met mate, te veel kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Psychisch
Ylang-ylang-olie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op goede conversatie, begrip en samenwerking.
Deze essence is licht verdovend en een afrodisiacum.

Psychologisch
Het ylang-ylang type is teleurgesteld in zijn omgeving. Hij is vooral ontstemd over de partner. Deze persoonlijkheid heeft altijd ter goeder trouw willen handelen en werd niet altijd begrepen. De omgeving heeft vaak een overheersende en veeleisende functie gehad waardoor deze mens onder stress en spanningen kwam te staan.
Hij moet leren zichzelf los te weken van de verwachtingen van de partner en bij zichzelf te rade gaan of hij deze wensen kan en wil tegemoet komen. Het ylang-ylang type mag trachten meer zelfvertrouwen te krijgen en die uit te stralen naar de omgeving.
Alleen door deze houding aan te nemen, krijgt de partner ook vertrouwen.

Spiritueel
Deze zoet geurende olie roept gevoelens van vrede op en verdrijft kwaadheid, die immers een obstakel vormt voor meditatie, het brengen van genezing en andere spirituele activiteiten. Ylang-ylang is echter ook eer zeer slaapverwekkende olie en het is dus niet aan te raden haar vlak voor het begin van een meditatiesessie te gebruiken. Sommige mensen vinden de zoetheid van de geur een beetje te veel van het goede en enigszins weeïg ; het is dus vaak beter de olie te mengen met bergamot of melisse, wat de kalmerende eigenschappen ervan zal versterken en bovendien de geur ervan zal verbeteren.

Helpt om je verwachtingen naar de ander los te laten.
Zeer slaapverwekkende olie.
Zeer zoet, goed te mengen met Bergamot waardoor de kalmerende eigenschappen zich versterken en de geur wordt wat minder zoet.
Verdrijft boze gevoelens en geeft een gevoel van vrede.
Geeft vertrouwen en geborgenheid.

– Voorkomt hyperventilatie
– Bloeddruk verlagend
– Krampstillend
– Bij koorts
– Bij slapeloosheid
– Vertraagd een te snelle ademhaling en te snelle hartslag.
– ©Atlantis centrum

 

7. Licht blauw – Salie

Licht blauw Hoort bij evenwichtigheid, harmonie, rust, vrede, diepe ontspanning en gelatenheid. Zeer helder en luchtig.

Salie
Latijnse naam : Salvia Lanvendulaefolia of Salvia officinalis
Gebruikt deel : blad
Plantenboodschap: ‘Ik geef je kracht en een lang leven.’

Olie: lichtgeel met een kruidige, kamferachtige geur.
Chakra: Keel

Mengt goed met Jeneverbes, Lavendel, Koriander, Geranium, Sandelhout, Ceder, Den, Jasmijn, Wierook en Citrusoliën.

! Niet tijdens zwangerschap of bij epilepsie

Helpt bij moedeloosheid en levensmoeheid om weer vertrouwen in de eigen kracht te krijgen. Zij werkt ondersteunend bij het afhouden van invloeden van buitenaf en begunstigt de zelfhelende psychische krachten van de mens. Goed voor erg gevoelige mensen die meteen het gevoel hebben dat ze op de huid worden gezeten

Salie ( Salvia Lanvendulaefolia )
Bij: acne, dermatitis, eczeem, hoofdroos, haaruitval, open zweren, overmatig zweten, artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, slechte doorbloeding, geelzucht, amenorroe, steriliteit, griep, koorts, verkoudheid, hoofdpijn, nervositeit, stress.
Hier enige toepassingen van Spaanse Salie:
bij open zweren;
bij spierpijn;
bij slechte doorbloeding;
bij nervositeit;

Salie ( Salvia officinalis )
Bij: slechte eetlust, herstel na ziekte, onregelmatige menstruatie, overgangsklachten, opvliegers, onrustig slapen, trage spijsvertering, spruw, reumatische aandoeningen, lage bloeddruk, sterke transpiratie, zweetvoeten, leverziekten en om vocht af te drijven. Reguleert menstruatie, stimuleert en reguleert de galstroom en het zenuwstelsel, nuttig tijdens afvallen, zuivert het bloed.

Psychologisch: Het Salietype heeft veel onderdrukte woede in zich. Hij haat autoriteit en zal geen gelegenheid laten voorbij gaan om daar tegen in opstand te komen. Hij moet leren zijn gevoelens voor zichzelf te analyseren en ze dan op een evenwichtige manier te uiten.

Psychisch: Salie-olie geeft weerstand en wilskracht. Deze olie heeft een stimulerende, opwekkende, versterkende en verwarmende invloed. De essence moet verdampt worden bij lusteloze mensen die hun zelfvertrouwen kwijt zijn of geestelijk overspannen zijn.

bij zweetvoeten; 10 druppels Salie en 10 druppels Cypres mengen met 20 ml. basis olie en hiermee de voeten dagelijks inwrijven.
bij huidaandoeningen, zweertjes, eczeem; 20 druppels Salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water, hiermee 1à 2 x per dag huid afspoelen of deppen.
bij insectensteken/beten; 2 druppels Salie op een vochtig watje en hiermee deppen of het watje op de steek/beet leggen.
bij griep, verkoudheid; 20 druppels Salie, 20 druppels rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Dagelijks naar behoefte.
©Atlantis centrum

 

8. Zwart – Patchouli

Zwart Stabiliteit, zekerheid, welstand en realisme. Sterk aardend, zeer zwaar en diep.
Patchouli 
Latijnse naam : Pogostemon Cablin
Gebruikt deel: Plant
Plantenboodschap: Ik geef je inzicht , zodat je het bij de wortel kunt uitroeien.
Chakra: Heiligbeen
Olie: Een amberkleurige of donkeroranje, stroperige vloeistof met een zoete, rijke, kruidige, aandachtige geur die beter wordt naarmate de jaren verstrijken.

Mengt goed met cistusroos, vetiver, sandelhout, cederhout, eikenmos, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, neroli, bergamot, cassia, mirre, mekkabalsem, scharlei, en oosters getinte geuren.

– Voor dromerige mensen
– Mensen die de neiging hebben zichzelf voorbij te lopen en hierdoor niet goed in contact zijn met hun eigen lijf.
– Brengt evenwicht en rust

Je eigen ruimte innemen, je eigen grenzen verleggen.
(Moeite hebben met het verleggen van eigen grenzen of juist over je eigen grenzen of die van anderen heen gaan)
Leer je eigen grenzen kennen en te beschermen.

– Verhoogt de helderheid van geest en objectiviteit.
– Is goed bij depressie, angst en stress.
– Helpt je om fysiek goed te aarden en te integreren en zorgt ervoor dat je contact houdt met het
fysieke zelf.
– Bij het gevoel hebben van buiten het lichaam te leven, niet in het hier en nu zijn.

Spiritueel :
Patchouli olie heeft een diepbruine, soms naar rood neigende kleur en verspreid een sterke, aardachtige geur. In de parfumbereiding zou men de geur karakteriseren als een bastoon en dat geldt in dit geval ook op het subtiele niveau. De olie wordt geassocieerd met de wortelchakra en heeft daarop dan ook een versterkende een aardende invloed. Ze werkt ook op de tweede chakra; veel deskundigen beschouwen patchouli dan ook als een afrodisiacum. De tweede chakra wordt ook in verband gebracht met de waterige elementen in het lichaam – patchouli bevordert de vochtafvoer uit het stoffelijke lichaam.
Patchouli heeft speciaal waarde voor dromers en mensen die de neiging hebben hun stoffelijke lichaam te verwaarlozen, die het gevoel hebben dat zij buiten dat lichaam leven. Dat is overigens een bekende valkuil voor veel mensen die zich op een spiritueel pad begeven ; misschien hechten zij zo veel belang aan hun mentale/spirituele ervaringen dat dat ten koste gaat van het lichamelijke welzijn Patchouli helpt ons onze energie te aarden en te integreren en zorgt ervoor dat we voeling blijven behouden met ons fysieke zelf
Deze olie moet alleen in uiterst kleine hoeveelheden worden gebruikt. Sommige mensen vinden de geur ronduit onaangenaam en daardoor kan de goede uitwerking die ze anders zou hebben, teniet worden gedaan. Het werkt misschien beter om haar in kleine hoeveelheden met een andere olie te mengen.

Toepassingen:
Aambeien; 5 tot 8 druppels Patchouli in een eetlepel Amandelolie of 50 druppels in 50 ml. St. Janskruid-olie en hiermee de pijnlijke plaatsen deppen.
Onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes; 15 tot 20 druppels Patchouli in een glas gekookt water en hiermee de huid 1 maal per dag deppen of afspoelen.
Eczeem; meng 5 tot 10 druppels Patchouli met 50 ml. basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of Tea Tree.
©Atlantis centrum

9. Geel – Citroen

Geel Symboliseert wijsheid, geestelijke levendigheid, alertheid, leergierigheid en uitgelatenheid. Heel zuiverend, licht fris en versterkend.

Citroen
Latijnse naam : Citrus Limon
Gebruikt deel: Schil
Plantenboodschap: Ik ben de frisse wind door je zeilen.
Chakra: Zonnevlecht

Olie: Een licht groengele vloeistof die tijdens het verouderingsproces bruin wordt en een lichte, frisse citrus geur heeft.

Mengt goed met lavendel, neroli, ylang-ylang, roos, sandelhout, wierook, kamille, benzoë, venkel, geranium, eucalyptus, jeneverbes, eikenmos, lavandin, elemi, cisteroos en andere citrusoliën.

! Niet gebruiken bij diabetes
! Niet tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.

– Verfrissend, energiek en helder makend
– Versterkt de concentratie
– Verdrijft twijfel en vergroot het vertrouwen
– Ondersteunt de opmerkzaamheid en ondernemingslust
– Krikt het denkvermogen op en heeft een positieve invloed op de geestelijke
Creativiteit en flexibiliteit.

– Bij piekeren en veel in je hoofd zitten, geestelijke uitputting
– Oververmoeidheid, lusteloosheid, slapeloosheid, nachtmerries, traagheid
– Gebrek aan initiatiefneming en onverschilligheid

Citroen olie brengt een frisse wind in de ziel en zuivert het van het opgehoopte stof vanuit het verleden.
Citroen leidt onmiddellijk in het hier en nu.
Bij geestelijke zwaarte en onbeweeglijkheid en als het gevoel van verlies van vrijheid sterker wordt, geeft citroen olie iets van het oorspronkelijke lichte en frisse terug.

– zeer hoge bacteriedodende werking
– Bloedzuiverend, bloedstelpend, bloeddrukverlagend, witte bloedlichaampjes activerend
– versterkend voor de bloedvaten, hartversterkend
– Koortsverdrijvend, weerstand verhogend.
* bij Artritis, bloedarmoede, reuma, gebrek aan eetlust, keelpijn, infectie ziekten, lever en gal
Klachten, spijsverteringsklachten, spataderen, koorts, astma, urineweginfecties.

Psychisch:
Citroenolie laat je ontwaken en geeft je snelle reflexen om de problemen van de dag aan te kunnen. Deze olie heeft een verfrissende en zuiverende werking. Citroenessence versterkt en kalmeert bij overspanning en geestelijke uitputting.

Psychologisch :
Het Citroentype is niet blij gestemd. Als hij iets vrolijks meemaakt dan is hij bang dat de vreugde het volgende ogenblik zal verdwenen zijn. Hij is zeer onzeker en zit meestal te kniezen op oude, onverwerkte, emotionele problemen. Hij heeft gewoon de fut niet om iets aan zijn leven te veranderen en toch zal hij zijn levensvisie moeten omkeren, wil hij gelukkig worden. Hij moet het leven met open vizier tegemoet treden en de tegenslagen accepteren als een les voor zijn innerlijke groei. ©Atlantis centrum

 

10. Licht bruin – Benzoë

Licht bruin Zorgt voor het overwinnen van onzekerheden. Hoort bij idealisme, grootmoedigheid, edelmoedigheid en zachtheid. Zeer warm en balsemend.
Benzoë 
Latijnse naam :Styrax benzoin
Gebruikt deel :hars
Plantenboodschap: “Kom, ik zal je wonden helen”.
Chakra: Stuitchakra

Olie: een dikke stroperige substantie met een diepbruine kleur en een geur die sterk doet denken aan vanille.

Mengt goed met sandelhout, roos, jasmijn, copaivabalsem, wierook, mirre, cipres, jeneverbes, citroen, koriander en met oliën van specerijen.

!Bij kinderen matig doseren

Psychisch
Benzoëolie schenkt rust en vrede aan hen die mentaal overspannen zijn. Deze olie verlicht en zuivert de sfeer van negatieve gedachten. Benzoë-essence geeft energie en heeft een opwekkende en euforiserende werking.

Psychologisch
Het benzoëtype voelt zich in zijn individualiteit bedreigd. De oorzaken hiervan kunnen liggen in een jeugd waarin men te kampen heeft gehad met een onrustige, ruzieachtige of tirannieke familiesfeer.
Dit type moet zich losmaken van emotionele banden uit het verleden en leren het leven niet als een vijand maar als een vriend te zien.
Hij zal gelukkig worden als hij zich niet door gevoelens laat meeslepen maar zijn problemen behandelt vanuit mentaal niveau.

Spiritueel
Benzoë is een dikke stroperige substantie met een diepbruine kleur en een geur die sterk doet denken aan vanille. Ze werkt rechtstreeks in op de wortelchakra, die daardoor krachtig gestimuleerd wordt. Gebruik Benzoë als je behoefte hebt aan grotere fysieke kracht en energie. Tegelijkertijd heeft Benzoë een kalmerend en rustgevend effect. Deze olie is daardoor bijzonder geschikt voor het verdrijven van kwaadheid. Als je bedenkt dat het als je kwaad bent, vrijwel onmogelijk is genezing te brengen, te mediteren of iets anders te doen dat spirituele waarde heeft, begrijp je dat Benzoë werkelijk een heel waardevol hulpmiddel is.

Benzoë is als een warm deken om je heen, geeft rust en ontspant.
Verzacht wanneer je je gekwetst voelt en helpt je om je boosheid los te laten.
Geeft ruimte tussen jezelf en een gebeurtenis.

– Bij astma, bronchitis, verkoudheid, kolieken, hoesten.
– Bij snijwonden, kloven, ontstoken en geïrriteerde huid. Eczeem
– Bij herhaaldelijk opbrengen kan het verhard litteken weefsel weer zacht maken.
– PMS
– Prikkelbaarheid, stress ©Atlantis centrum

 

11. Licht groen – Pepermunt

Licht groen
Stimuleert bewustzijn,fantasie, spontaniteit.
Hoort bij zelfpresentatie. Zeer koel, actief en fris

Pepermunt
Latijnse naam :Mentha Piperita
Gebruikt deel :plant
Plantenboodschap:“Kijk en besef”.
Chakra: Zonnevlecht en keel chakra

Olie: Een lichtgele of groenige vloeistof met een zeer penetrante, grasachtige, muntachtige kamfergeur.

Mengt goed met benzoë, rozemarijn, lavendel, marjolein, citroen, eucalyptus en andere muntsoorten.

! Pepermunt beïnvloedt de werking van homeopathische geneesmiddelen negatief, daarom niet gebruiken als u deze medicijnen neemt

Psychisch
Pepermuntolie heeft een kalmerende werking als men geestelijk of intellectueel uitgeput is. Verdamp deze olie in de studentenkamer of waar intellectuele arbeid wordt verricht. Deze essence zuivert en geneest de omgeving van onrust en spanningen en heeft een kalmerende invloed op overspannen mensen.

Psychologisch
Het pepermunttype voelt zich bedreigd in zijn individualiteit en heeft te kampen met minderwaardigheidsgevoelens. Deze persoonlijkheid moet zijn zelfvertrouwen terug krijgen. Hij moet eerst leren zich te ontspannen. Daarna kan hij eens gaan kijken of er geen leuke hobby bestaat waarin hij zijn creativiteit kwijt kan en waar hij zich helemaal kan laten gaan.

Spiritueel
Pepermunt werkt op het ego en verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk. Ze helpt ons tevens minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen – en dat is niet zo vreemd als het lijkt, omdat achter hoogmoed en arrogantie immers dikwijls een minderwaardigheidscomplex schuilgaat. Pepermunt wordt geassocieerd met reinheid, als zodanig is ze een steun voor mensen die een ethisch hoogstaand leven wensen te leiden.

– Kiespijn
– Verkoudheid
– Vermoeidheid
– Reisziekte
– Migraine – hoofdpijn
– Spierpijn

Bij slechte adem; 1 druppel Pepermunt op een tandenborstel doen en 2 maal per dag poetsen. Of 5 druppels Pepermunt in een glas water doen en dit drinken. Bij hoofdpijn, migraine; 2 druppels Pepermunt op de slapen smeren. Bij muggenoverlast; voor het slapen 2 tot 3 druppels Pepermunt op het kussen sprenkelen. Bij tand- en kiespijn; 1 druppel Pepermunt op de pijnlijke tand/kies smeren. Verdampen: enige druppels Pepermunt in de auto, verhogen de concentratie tijdens het autorijden. Bij astma; de ontkrampende werking van Pepermunt maakt het tot een waardevol dampbad bij astma. Meng 6 druppels Pepermunt in een schaaltje heet water en damp dagelijks 10 minuten.

©Atlantis centrum

 

12. Donker groen- Cypres

Donker groen Zuiverheid, rust, ontspanning, vooruitgang, verbroedering, evenwicht en harmonie.
Kalmeert zenuwen en verjaagt eenzaamheids gevoelens

Cypres 

Latijnse naam : Cupressus Sempervirens
Gebruikt deel: Tak, blad
Plantenboodschap: Concentreer je op het wezenlijke
Chakra: Stuit, zonnevlecht
Olie: een lichtgele tot olijfgroene dunne vloeistof met een rokerige, zoete, balsemachtige, doordringende geur

Mengt goed met ceder, den, lavendel, mandarijn, scharlei, citroen, kardemom, kamille, muskuszaad, cisteroos, jeneverbes, benzoë, bergamot, sinaasappel, marjolein en sandelhout.

Deze olie heeft een kalmerend effect en heeft een goed invloed op de luchtwegen,
Bij gebruik van de olie in een brander/verdamper.

– Heeft een positieve invloed bij boosheid.
– Geeft troost wanneer je veel moet huilen.
– Geeft troost en kracht bij heftige gebeurtenissen, stress of overgangssituaties, zoals
verandering van school, verhuizing,
Sterfgeval of een scheiding.
– Helpt wanneer je uit de realiteit vlucht of verstrooid bent.
– Versterkt een ontwricht zenuwstelsel en brengt deze weer in vorm.
– Helpt waar je te los bent, te veel vervloeit en over je grenzen heen gaat.
– Geeft steun wanneer je teveel van jezelf eist.
– Cypres is er voor fantasten die dan eens hier, dan eens daar met hun gedachten zijn.
– Moeite hebben met het omzetten van ideeën in daden, je dromen werkelijkheid maken.

Psychisch :
De ernstige Cypresolie ontspant de zenuwen en geeft een liefdevolle maar ook krachtige sfeer. Wanneer men uitgeput is door emotionele of mentale strijd, moet men Cypresolie laten verdampen. Deze essence symboliseert overwinning en is bevorderlijk voor en lang leven. De olie is vooral geschikt voor angstige en terneergeslagen mensen. Cypresessence heeft een verdovende werking en is een zacht afrodisiacum.

Psychologisch :
Het Cyprestype lijdt vaak aan een groot verdriet of geheim dat verborgen zit achter een hard en uitdrukkingsloos masker. Het is iemand die niet gauw leed of onrecht vergeet en vergeeft zodat hij moeite heeft de mensen onbevangen te ontmoeten. Hij zal ze met een wantrouwig oog van op een afstand zitten gadeslaan. Het kan iemand zijn met onverwachte, revolutionaire ideeën die hij dan wel doorgevoerd wilt zien. Zijn wrokkige kijk op de wereld komt meestal voort uit onzekerheid en het gevoel niet bemind te zijn. In plaats van bij zijn negatieve ervaringen uit het verleden te blijven stilstaan, moet hij leren ze te zien als een les die bijdraagt tot zijn innerlijke groei. Hij moet zijn fouten en die van anderen vergeven zodat hij het heden ontspannen kan tegemoet treden.

Spiritueel :
Cipresolie is een goed middel bij grote veranderingen in ons leven, zoals verandering van werk of een verhuizing en bij grote beslissingen op het spirituele vlak, zoals bijvoorbeeld een verandering van godsdienst. In deze gevallen kunnen wij ook met succes onze toevlucht nemen tot de Bachremedie ‘walnoot’. Cipres is ook werkzaam bij de pijnlijke overgangsperioden in het leven, zoals de dood van iemand van wie je houdt of het einde van een relatie.
Het woord ‘Sempervirens’ in de Latijnse naam van de plant betekent eeuwig levend en verwijst daarmee naar het altijd groen blijvende blad van de boom ; we kunnen daar echter ook een verwijzing in zien naar het leven na de dood. Zowel bij de Grieken als bij de Romeinen was deze boom dan ook gewijd aan de goden van de onderwereld en het hiernamaals. Al duizenden jaren lang worden er op kerkhoven cipressen geplant, misschien om ons te herinneren aan het eeuwige van het leven. De essentiële olie kan ons troost en kracht geven in het uur van de dood, op dezelfde manier als melisse-olie.
©Atlantis centrum

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.