32 Geloven

Geloven, wat betekend dat nu eigenlijk.
Geloven is de psychische toestand waarin iemand verkeert die bereid is om onder bepaalde voorwaarden een bepaalde bewering voor waar aan te nemen. De eerste betekenis van geloven is de veronderstelling dat iets waar of niet waar is. …
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geloven_(gedrag)

Dus geloven is iets aannemen van iemand die iets verteld, je gelooft of iets waar is of niet waar is. Geloof je op dat moment dit zelf of laat jij je overtuigen, manipuleren, het aannemen van een overtuiging van een ander. Je wordt dus overgehaald om iets te geloven. Waarom doen of overkomt mensen dit, hoe kan het toch dat een normaal denkend mens zich laat overtuigen om iets te volgen.
En wat valt daar eigenlijk onder, iets volgen, wat is dat? Eigenlijk alles wat je ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt, dat alles kan je volgen.

Dus geloof is eigenlijk iemand of iets volgen, meer niet dus, voor mij klopt dat, je volgt iets en daar valt alles onder wat het leven je bied.
Ik geloof je is dus een bevestiging naar de ander toe, ik geloof er niets van is dan een ontkenning van de ander, van wat je hoort.
Lastig verhaal, zeker als alles er onder valt, want wat is dan waar, ik geloof dat ik me goed voel is dat dan waar of niet waar. Het is eigenlijk ik weet het niet zeker hoe ik me voel. Ik geloof mijn eigen ogen niet, ik kan het niet geloven dat hij / zij dat zegt. Ik heb het zelf gezien, die persoon die het overkwam heeft het mij zelf vertelt dus ik geloof het wel.
Zo zie je direct dat onze taal vol tegenstrijdigheden zit en wij zeggen het hoe het ons uit komt. Ook een leuke is dit is mijn waarheid, maar is dat wel zo, kan je een waarheid voor altijd vast zetten. Blijf het dan een waarheid als het vast staat, voor mijn gevoel niet, er kan niets meer worden veranderd, het staat vast.
Voor mij is een waarheid tijdelijk, een waarheid kan nooit bestaan, omdat alles veranderd en aan verandering onderhevig is. Waarheid mag steeds veranderen, dat geeft groei in iets, het mag en kan veranderen. Een waarheid mag zich steeds vernieuwen, dat is groei in en van alles.
Als jij als mens zegt, dit ben ik is dat dan een waarheid? Maar over tien minuten ben jij allang die zelfde persoon niet meer. Ik ben een mens is dat dan een waarheid, ja als onderdeel van het geheel ben jij een mens maar is dat een definitie of een waarheid, is het een gegeven of een waarheid.
We passen ons aan alles aan, we doen dit om te overleven, we kiezen zelf hoe we leven of niet? Laten we kiezen, wordt ervoor ons gekozen, vaak wel en dan worden we overgehaald, overtuigd om dat wat we horen te geloven.
Kan je ergens niet in geloven, nee want dan geloof je in het niets, ik zeg liever ik neem aan dat er iets is of dit is er niet. Voor mij heeft alles een bestemming, een boodschap, een verhaal, maar geloof ik er dan in.
Nee dat ook weer niet, ik zoek, ik onderzoek, ik leef het, ik door leef het, zet het in mijn leven neer, op het moment dat ik dat heb gedaan wordt het een herinnering.
Is een herinnering dan geloven, nee die is geleefd, ik ben gegroeid, ik ontvang een nieuwe uitdaging en ik mag zelf bepalen, kiezen wat ik ermee gaat doen.

Ik geloof in alles en in niets. Ik zoek en onderzoekt alles.

We geloven pas echt iets als het jezelf overkomt en dan nog ontkennen we het en als we het bewijzen dan wordt er gezegd zal wel niet kloppen, de mens ontkend zichzelf zonder dat de mens het zelf begrijpt of in de gaten heeft.
Stop met geloven en gaat zeker weten van wat jou leven je aanbied.

R v Meerten
08-01-2017

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *