12 De Schreeuw

Soms hoor je mensen schreeuwen of kinderen, dan zie je mensen afkeurend kijken en lopen door. Ja waarom zou jij je ermee bemoeien, precies is ook niet nodig om er wat van te zeggen.
Want ja, we schreeuwen allemaal wel eens, hoorbaar of onhoorbaar. Mensen uiten zich door taal, geluid, zacht of hard, maar waarom schreeuwt de een wel en de ander niet?
Als je naar kinderen kijkt is het toch wel duidelijk, toch? Of zijn die kinderen alleen maar lastig, maar volwassen dan die schreeuwen, zijn die dan ook lastig.
En wat is het verschil tussen kinderen en volwassen mensen in dat gedrag?
Bij kinderen is het vaak het uit proberen naar de ouders toe, we kennen allemaal de brullende peuter in de supermarkt. Ik wil snoep, nee dat krijg je niet, kind gaat plat over de grond liggen krijsen en na drie keer nee te hebben gezegd geeft de ouder toe. Kind direct stil en blij, want ik heb toch mijn zin gekregen, ook thuis doen kinderen dit. Het is kijken hoever kan ik over mijn grens gaan, vaak gaat dit onbewust. Ook als de kinderen ouder worden zie je dit gedrag terug, totdat ook dit veranderd.
Maar waarom schreeuwen volwassene, is dat ook om hun zin door te drijven of heeft het een andere rede?
Als eerste, ja om hun zin door te drijven, ze gaan harder praten op een bevelende manier.
Ten tweede harder praten omdat de ander te overtuigen en de spreker het idee heeft dat de ander niet luistert of dat ze moeten luisteren
Ten derde gaan ze schreeuwen omdat ze boos worden, omdat de ander hem niet begrijpt of wil begrijpen. Dat de ander een andere mening heeft en op zijn standpunt blijft staan.
En dan heb je degene die moet schreeuwen om gehoord te worden omdat deze persoon vaak alleen staat tegenover meerder personen die het vaak met elkaar eens zijn of doen alsof.
Deze mensen schreeuwen om de ander aan het luisteren te krijgen, hij wil ze wakker maken. Alles wordt uit de kast gehaald met maatregelen, met straffen, met dreigementen. Deze mensen willen veranderen, de wereld verbeteren, behoeden tegen vreselijke dingen of niet, soms is het juist het wakker worden en echt kijken wat er bedoeld word.
Ze schreeuwen om de aandacht te trekken, om de ander in te laten zien dat verandering best wel mogelijk is. Vaak worden de argumenten later verzacht omdat niet alles veranderd kan worden.
Maar de toehoorders horen alleen maar wat ze willen horen of wat anderen vertellen gaan ze dan in mee tegen de schreeuwer in, omdat ze vaak geen eigen mening hebben. Lopen ze mee met de een of de ander, mensen zien vaak alleen maar het beeld waarover gesproken wordt.
Als de schreeuwer beloofd om alle grenzen af te sluiten, desnoods een muur erom heen te bouwen. Dan zien de tegenstanders die muur al staan, kunnen ok niet verder kijken omdat juist die muur hen belemmerd om echt te kijken.
Maar waarom zou je veranderen, is er een rede om te veranderen, daar kan jezelf alleen maar over beslissen of naar kijken.
Kijk om je heen is dit de wereld waar jij in wil leven, steeds meer regels, wetten, steeds meer controle, steeds meer toezicht, armoede, honger, geen werk, geen woningen, alles wordt duurder, steeds meer welvaartsziekte, aanslagen, schiet incidenten, oorlogen, stads meer haar en opruiing, is dit jouw wereld?

Schreeuwen om veranderingen, wat wil jij veranderen in jouw leven, in Nederland, Europa, de wereld ?
Je antwoord zal zijn, wat kan ik alleen doen, niets? En toch kan jij iets doen, door zelf anders te gaan leven, je leven anders in te richten, bewust worden waarom je leeft, dat kan jij doen
Dan laat je zien dat het wel kan, je laat anderen zien dat het anders kan. En natuurlijk gebeurd dat niet in een week of jaar tijd, nee dit kost tijd. Maar bedenk eens dat jongeren dit van jou zien, dat jij je kinderen anders opvoed.
Zou er dan echt niet veranderen?

R v Meerten
12-11-2016

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *