35     Volhouden

Hou vol, je kan het, nog even hou vol.

Hoe vaak zeggen we het, hou vol, meer als we zelf beseffen.

Volhouden om iets te doen, te bereiken, hoe lang hou je echt iets vol? En wat is lang volhouden, een uur, een dag, een week, een maand, een jaar?

Wat is lang voor jou,kan jij iets volhouden of ga jij je snel vervelen omdat het te lang duurt naar jouw zin. Of denk je als je een resultaat te hebt bereikt dan klaar te zijn?

Je begrijpt het, je weet het, maar is dat volhouden, iets afmaken omdat jij het weet?

Is dat je denken die jou dat verteld, je weet het, genoeg gedaan, nu weer wat anders.

Met heel veel dingen die we doen gaat het zo, gedaan is klaar ermee. Maar soms is er iets dat je de rest van je leven mag blijven doen, is dat ook volhouden. Of is dat iets eigen maken wat je heel veel oplevert en heb je dat voor jezelf over omdat te blijven doen.

Levenslang blijven doen, pfff dat is nogal wat, maar als dat jou heel veel oplevert, net als eten, slapen, werken, sporten enz.. De eerste twee zijn nodig om te blijven leven

Maar is dat wel zo, we eten teveel, slapen te weinig. Als we teveel eten worden we te zwaar, dan gaan we minder eten, een dieet volgen. De kilo’s vliegen eraf, het streef gewicht gehaald, we geven ons zelf een compliment want ja je hebt het toch volgehouden. Maar langzaam zwakt het dieet af en de kilo’s zitten er snel weer aan, want ja ik mag weer normaal eten. Het gevolg is een jojo effect, met als resultaat dat we ons zelf gaan pesten, met het moet, ik moet dit volhouden.

Is er een oplossing voor dit soort problemen, want het is niet alleen met het eten zo, het is met heel veel dingen zo.

De oplossing is eigenlijk simpel, maar ook lastig,zoek een eigen manier om anders te gaan eten. vaak is het snoepen, teveel suiker, teveel van alles de oorzaak. Ja ik snap het we weten het allemaal, maar toch het kan.

Stap voor stap, langzaam opbouwen van het eetpatroon, maar ook van het leef patroon, minder stress en spanning. Rust, stilte, matig sporten en veel naar buiten, lastig jawel, maar het moeilijkste is een patroon neer te zetten en het dan te blijven doen. Want kijk eens naar het woord volhouden, dat is eigenlijk de strijd aangaan met jezelf en die strijd win je nooit.

Dus gewoon doen, het hele leef patroon stap voor stap veranderen, jezelf de tijd geven de rest van je leven en echt het werkt, eigen ondervinding.

Rust en stilte is een heel belangrijk iets om dit uit te voeren, want kijk eens naar bv. het sporten. Na het werk gaan we sporten en we waren al zo moe, maar als ik sport laad ik weer op. Precies je krijgt er energie van, teveel energie dus, met alle gevolgen want je gaat steeds meer willen om te doen. Meer sporten, meer werken, meer uit, is dat erg zal je jezelf afvragen. Van sporten wordt je rustig van, ontspanning nou vergeet het maar, je mat je lichaam af, het geeft je geen stilte in je hoofd. Je verteld jezelf zo dat voelt goed, ben nu lekker moe, hoezo moe, dan pas en je werk dan doe je daar niets? Je slaap goed zeg je dan, ja logisch hé, het lichaam maar ook de geest moet nu eenmaal rusten of je slaap slecht door teveel van alles.

In het begin zal je weinig klachten hebben, maar als de jaren verstrijken wel, lichamelijke en geestelijke klachten.

Vaak is het sporten een competitie, een strijd met anderen, nog even dat laatste stukje en dan net over je grens heen. De andere dag spierpijn en dat praat je weer goed met jezelf.

Maar door zo met jezelf om te gaan, teveel van alles vlucht je weg van het leven zelf. Je vlucht om juist dat niet te doen om rustig, stil, gezond te zijn, je zoek geluk en dat vind je daarin door niet meer te vluchten. Maar het weg rennen zal je zwaar ontkennen, dus leef je gewoon zo verder en veranderd er niets.

Maar je kan heel veel bereiken door anders te gaan leven, stap voor stap. Door het te doen, te ervaren.

Maar het is zo moeilijk om het te doen, vol te houden, het is een strijd, moeilijk en o zo vervelend..

 

R v Meerten

06-01-2017

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *